Facultatea de Istorie si Geografie

DEPARTAMENTUL DE GEOGRAFIE




Cuvant inainte

   Departamentul de Geografie, din cadrul Facultatii de Istorie si Geografie, reprezinta o structura unitara ca urmare a unei istorii de peste 50 de ani. Infiintarea si, mai apoi, dezvoltarea lui au fost datorate numelor mari care, in diferite perioade de timp, au facut parte din acest colectiv, iar unii l-au si condus: Nicolae Popp, Laurian Somesan, Ion Bojoi, Ion Popescu - Argesel, Constantin Catana, Costica Brandus, Ioan Iosep si Nicolae Radoane.
   Astfel de magistri si creatori de scoala geografica au deschis un drum pe care acum pasesc cei care incearca sa le urmeze si formeaza in acest moment colectivul Departamentului de Geografie. Este un colectiv matur, compus din 15 membri, dornici de a face fata provocarilor didacticii universitare si cercetarii in domeniul stiintific al geografiei. Cadrelor didactice titulare li se adauga un numar de peste 30 cadre didactice asociate si cercetatori.
   Activitatea didactica reprezinta principala misiune a Departamentului, an de an generatii de absolventi de liceu alegand specializarile acreditate oferite de acesta. Prin specializarile de licenta (Geografie si Geografia Turismului) si de masterat (Turism si Dezvoltare Regionala, GIS si Planificare Teritoriala) ale caror programe au fost constant reinnoite, incercam sa ne adaptam pietei muncii, care este intr-o continua transformare. Prin dotarea care o avem in spatiile de invatamant si cercetare, putem raspunde exigentelor impuse de viitorii studenti, masteranzi, doctoranzi.
   Departamentul de Geografie de la Suceava constituie un centru de polarizare pentru Regiunea de Nord-Est a Romaniei, Republica Moldova si SV Ucrainei si face fata provocarilor impuse de cerintele nationale si internationale.
   Activitatea de cercetare constituie al doilea pilon pe care se sprijina invatamantul geografic sucevean. De-a lungul timpului, in cadrul Departamentului de Geografie s-au derulat si se deruleaza numeroase proiecte de cercetare in care au fost antrenate cadre didactice, cercetatori, doctoranzi si masteranzi. Studiile doctorale au devenit o activitate deja consacrata, desfasurandu-se sub conducerea unui colectiv de patru cadre didactice universitare. Titularii Departamentului de Geografie sunt vizibili pe plan international prin intermediul articolelor stiintifice publicate in jurnale de renume.

  

   Evaluarile ARACIS ale calitatii invatamantului geografic sucevean l-au plasat in categoria "grad de incredere ridicat", conform evaluarilor institutionale ale Universitatii "Stefan cel Mare" si Departamentului de Geografie din 2008 si 2013.

Manifestari stiintifice.   Rezultate stiintifice notabile

Conferinta Atmosfera si Hidrosfera, editia a 4-a

Conferinta are ca loc de desfasurare Centrul pentru Pregatire si Formare Continua al USV de la Vatra Dornei in perioada 9-11 octombrie 2020. Organizatori principali sunt lector univ. dr. Andrei-Emil BRICIU si conf. univ. dr. hab. Dumitru MIHAILA.



detalii

SIMPOZIONUL NAȚIONAL AL STUDENȚILOR GEOGRAFI - EDIȚIA A IX-A

Simpozionul se desfasoara online in cadrul Departamentului de Geografie in perioada 25-27 iunie 2020.



detalii

Al XII-lea Simpozion International Calitatea Mediului si Utilizarea Terenurilor

Simpozionul International "Calitatea mediului si utilizarea terenurilor", ajuns la a XII-a editie, s-a desfasurat la Suceava in perioada 17-19 mai 2019. Organizatori principali: prof. univ. dr. Vasile EFROS, Decan al Facultatii de Istorie si Geografie; lector univ. dr. Despina SAGHIN, Director al Departamentului de Geografie.


detalii

 

Scurta prezentare a Departamentului de Geografie - PDF

 

ADMITERE 2019 - detalii despre calendarul admiterii si alte informatii

Stiri & Anunturi


Web administrator: Andrei-Emil Briciu; e-mail: andreibriciu@atlas.usv.ro