Asociatia Geoconcept Suceava

Articole - Stațiunea Balneară Amara

Adauga articol


Stațiunea Balneară Amara
Data publicarii: 28.06.2013
Autor: Atănăsoaie Adriana-Vasilica, Baran Roxana - Mihaela
Vizualizari: 3479

STAÅ¢IUNEA BALNEARÄ‚ AMARA

 

  • AÅŸezare ÅŸi istoric

Historyandsettlement

  • Căi de acces

Acces roads

  • Lacul Amara

Amara Lake

  • Amara – StaÅ£iune turistică

Amara – Resort

  • Factorii naturali de cură

Natural cure factors

  • IndicaÅ£ii terapeutice

Therapeutic indications

  • Principalele instalaÅ£ii de tratament

Main treatmentplant

  • Agrement

Recreation

  • Centrul de agrement  „Amara - Pavilioane”

Leisure center “Amara - Pavilioane”

 

 

AÅžEZARE ÅžI ISTORIC

           Situată în Bărăganul IalomiÅ£ean (la 7 Km de Slobozia, reÅŸedinÅ£a de judeÅ£), Amara este menÅ£ionată documentar cu această denumire din anul 1882, deÅŸi urme de locuire pe teritoriu au fost descoperite ÅŸi datează de la sfârÅŸitul epocii de piatră.

           Primele aÅŸezări stabilite în actualul teritoriu al localităţii au fost consemnate în anii 1857-1859, când s-au stability aici grupuri de mocani veniÅ£i din părÅ£ile FăgăraÅŸului ÅŸi Muscelului, cărora li s-au alăturat alte grupuri de pastori între anii 1864-1866. AceÈ™tia ÅŸi-au construit bordeie ÅŸi colibe în preajma lacului, formând aici un cătun ce aparÅ£inea de comuna Slobozia. Preponderant rurale, dar ÅŸi recent urbane.  

           StaÈ›iunea a fost atestată documentar încă din timpul domnitorului Matei Basarab, însa primele băi calde au fost construite în anul 1905. În timpul Primului Război Mondial, acestea au fost distruse. Abia după cel de-al Doilea Război Mondial s-au construit primele utilităţi destinate tratamentelor ÅŸi   s-a amenajat plaja din jurul Lacului Amara, plajă folosită pentru băi de soare.

 

CÄ‚I DE ACCES

- rutier:

  • Ø BucureÅŸti - Urziceni - Slobozia (119 km) pe

DN 2 ÅŸi 2A;

  • Ø Brăila - Slobozia (95 km) pe DN 2;
  • Ø ConstanÅ£a - Sloboziape DN 2A;
  • Ø Buzău - Slobozia (91km) pe DN 2C 

- feroviar:

  • Ø BucureÅŸti - SloboziaVeche via CiulniÅ£a;
  • Ø PloieÅŸtiSudoziaVeche;
  • Ø GalaÅ£i - Brăila - Făurei - Urziceni - SloboziaVeche.

 

 

LACUL AMARA

        Lacul Amara, cu o lungime de 4 km ÅŸi lăţime de 200 — 800 m, are o suprafaţă de 132 de hectare, egală cu aproape de patru ori suprafaÅ£a Lacului RoÅŸu (pe Bicaz), Sf. Ana (TuÅŸnad) ÅŸi Bucura (MunÅ£ii Retezat) luate împreună.

        Slab alimentat dinspre vest de un firicel de apă dulce care străbate comuna, lacul este alcătuit din trei sectoare, de lungimi aproape egale. Sectorul central este orientat est-vest ÅŸi are adîncimea maximă de 2,8 m. La capătul vestic al sectorului central ÅŸi în prelungirea lui, se află un al doilea sector, orientat spre nord, cu o adîncime maximă sub 2 m, înconjurat cu maluri cu arbuÅŸti, loc preferat de raÅ£ele sălbatice. La capătul estic al sectorului central, lacul se continuă cu cel de-al treilea sector, orientat spre sud ÅŸi cu un braÅ£ orientat spre nord, traversat de o punte. Cel de-al treilea sector are doar în mijloc o suprafaţă restrînsă cu adîncimea între 2 — 3,5 m. În braÅ£ul orientat spre nord, din care ies la suprafaţă cîteva izvoare, cresc plante acvatice 

mărunte, alge numite de localnici „cămaÅŸa broaÅŸtei", un păpuriÅŸ des ÅŸi o întreagă lume de insecte mici, larve ÅŸi protozoare, din care, pe la începutul lunii iunie, după căderea la fundul lacului a vegetaÅ£iei acvatice, încep să se formeze noi straturi de nămol sapropelic cu calităţi terapeutice.

        Calităţile terapeutice ale apei ÅŸi nămolului  (409 860 m³) recomandate pentru afecÅ£iuni reumatice, ortopedice, neurologice periferice ÅŸi ginecopate au determinat dezvoltarea vertiginoasă a dotărilor pentru băi calde ÅŸi reci, pe de o parte, ÅŸi a clădirilor de cazare ÅŸi alte servicii de deservire pe de altă parte, ceea ce a  condus la dezvoltarea staÅ£iunii.

 

 

 

AMARA – STAÅ¢IUNE TURISTICÄ‚

         Cu mult înainte de a vorbi despre cãtunul Amara au fost recunoscute valorile terapeutice ale lacului Amara, locuitorii din zonã utilizând în mod empiric apa ÅŸi nãmolul lacului. În Amara exista deci o intense activitate balnearã încã înaintea înfiinÅ£ãrii primelor stabilimente de bãi.Cercetãrile chimice fãcute de Petru Poni în 1887 au evidenÅ£iat deosebita compoziÅ£ie chimicã a nãmolului ÅŸi apei ÅŸi s-au identificat cantitãÅ£i importante de oxid de magneziu, sodium si oxid de calciu. Apa lacului este sulfatat-cloruratã, sodicã, bicarbonatã, magnezianã. Nãmolul sapropelic are calitãti terapeutice deosebite asemãnãtoare celor ale lacului Techirghiol. Existã de asemenea izvoare minerale sulfuroase indicate în tratarea afectiunilor aparatului digestiv.

         ImportanÈ›a staÈ›iunii nu rezidă numai în valoarea terapeutică a resurselor na-turale, ci È™i în efectele cola-terale pe care le atrage exis-tenÈ›a acestora în zonă: dez-voltarea turismului, extin-derea serviciilor, ocupare a forÈ›ei de muncă disponibilă, modernizarea È™i dezvoltarea infrastructurii, etc.

         Turismul reprezintă ramura cu cel mai mare potenÈ›ial de dezvoltare al zonei, Amara fiind o locaÈ›ie déjà cunoscută ca destinaÈ›ie tu-ristică importantă, situată într-un punct stra-tegic  (facilități rutiere deosebite – autostrada BucureÈ™ti – ConstanÈ›a).

         Gradul de atracÈ›ie al staÈ›iunii depinde, în mare măsură, È™i de modul de amenajare al peisajului, atât în incinta staÈ›iunii cât È™i în localitate, fiind cunoscut faptul că un peisaj bine organizat realizează cadrul È™i mediul favorabil pentru recreerea public sau privată, înfrumuseÈ›ează localitățile, locul de viață È™i de muncă, reduce poluarea atmosferei, protejează flora, fauna, solul, calitatea apei, ameliorează È™i valorifică terenurile degradate odinioară.

Inapoi la articole