Asociatia Geoconcept Suceava

Articole - Stațiunea balneoclimaterică Sovata

Adauga articol


Stațiunea balneoclimaterică Sovata
Data publicarii: 28.06.2013
Autor: Boțoni Ovidiu, Coca Georgel
Vizualizari: 2705

            StaÈ›iunea balneoclimaterică de interes naÈ›ional Sovata este situată în judeÈ›ul MureÈ™, la o distanță de 60 de km de municipiul Târgu MureÈ™, este aÈ™ezată la o altitudine de 475-530 m la poalele MunÈ›ilor Gurghiului. OraÈ™ul s-a dezvoltat în amonte de confluenÈ›a pârâului Sovata cu Târnava Mică, pe valea pârâului Sovata È™i afuenÈ›ii acestuia.

rn

            StaÈ›iunea este aÈ™ezată în întregime pe un masiv de sare, iar în jurul ei se întind păduri seculare de brad, molid, stejar între care apar colÈ›uri pleÈ™uve de sare. StaÈ›iunea beneficiază de un climat de depresiune, aerul fiind curat, rășinos È™i uÈ™or sărat – efectul terapeutic al pădurilor înconjurătoare.

rn

            FormaÈ›iunile unice care stau la baza renumelui mondial al staÈ›iunii sunt rezultatul fenomenului carstic în mediul geologic de sare: stânci de sare, doline, ponoare È™i lacuri sărate de origine carstosalină. Lacurile sărate semnificative din Sovata sunt Lacul Ursu, Lacul AluniÈ™, Lacul Mierlei, Lacul RoÈ™u, Lacul Verde, Lacul Negru, Lacul Paraschiva È™i Lacul Tivoli.

rn

            Lacul Ursu, comoara oraÈ™ului Sovata, este cel mai mare lac sărat heliotermal din România È™i din Europa, cu o suprafață de 40.235 mp, circumferinÈ›a de 1180 m È™i o adâncime maximă ce depășeÈ™te 18 m. Cel mai reprezentativ dintre lacuri prezintă fenomenul heliotermiei, care constă în stratificarea termică a apei încălzite de razele solare, precum È™i creÈ™terea concentraÈ›iei sărurilor spre adâncime. Restul lacurilor sărate prezintă È™i ele fenomenul heliotermiei, dar într-o măsură mai mică, apele sărate precum È™i nămolul exploatat din ele prezentând proprietăți curative.              

rn

Lacul Ursu 

rn

            Factorii naturali curativi ai staÈ›iunii sunt:

rn

-          Lacurile sărate heliotermale;

rn

-          Nămolul sapropelic È™i nămolul argilo-silicios;

rn

-          Aerul curat puternic ionizat.

rn

Climatul blând specific depresiunilor deluroase are efect calmant asupra organismului.

rn

Curele balneare din Sovata se recomandă pentru tratarea:

rn

-          AfecÈ›iunilor ginecologice;

rn

-          AfecÈ›iuni reumatice generative, inflamatorii;

rn

-          AfecÈ›iuni posttraumatice;

rn

-          AfecÈ›iuni neurologice periferice;

rn

-          AfecÈ›iuni endocrine.

rn

Infrastructura balneară și turistică

rn

Bazele de tratament nou construite sau reconstruite, dotate cu instalaÈ›ii moderne specifice pentru tratament, precum È™i personalul medico-sanitar calificat asigură acordarea asistenÈ›ei medicale È™i balneare în condiÈ›ii corespunzătoare.

rn

              Hotel Danubis

rn

Drumurile de acces, infrastructura utilitară reconstruită, parcuri È™i spaÈ›ii verzi, precum È™i Aria protejată Lacul Ursu È™i Arboratele de pe sărături amenajate È™i întreÈ›inute asigură un cadru excepÈ›ional petrecerii timpului liber pentru turiÈ™tii veniÈ›i în staÈ›iune pentru vacanță sau tratamente.

rn

Cele peste 5000 de locuri de cazare amplasate în hoteluri de 3 È™i 2 stele, pensiuni, vile, case de vacanță, bungalo-uri, campinguri, camere de închiriat la case particulare È™i case cu cheie oferă multiple posibilități de cazare pentru orice categorie de preÈ›.

rn

Obiective turistice:

rn

-          Muntele de sare

rn

-          Aria protejată Lacul Ursu

rn

-          Lacul AluniÈ™, Lacul Negru, Lacul RoÈ™u

rn

-          Izvorul Maria

rn

-          Vila JustiÈ›iei

rn

-          Izvorul Ghera

rn

 

rn

 

rn

Autori: Boțoni Ovidiu, Coca Georgel



Inapoi la articole