Asociatia Geoconcept Suceava

Articole - Stațiunea balneoclimaterică Sovata

Adauga articol


Stațiunea balneoclimaterică Sovata
Data publicarii: 28.06.2013
Autor: Boțoni Ovidiu, Coca Georgel
Vizualizari: 2906

            Stațiunea balneoclimaterică de interes național Sovata este situată în județul Mureș, la o distanță de 60 de km de municipiul Târgu Mureș, este așezată la o altitudine de 475-530 m la poalele Munților Gurghiului. Orașul s-a dezvoltat în amonte de confluența pârâului Sovata cu Târnava Mică, pe valea pârâului Sovata și afuenții acestuia.

rn

            Stațiunea este așezată în întregime pe un masiv de sare, iar în jurul ei se întind păduri seculare de brad, molid, stejar între care apar colțuri pleșuve de sare. Stațiunea beneficiază de un climat de depresiune, aerul fiind curat, rășinos și ușor sărat – efectul terapeutic al pădurilor înconjurătoare.

rn

            Formațiunile unice care stau la baza renumelui mondial al stațiunii sunt rezultatul fenomenului carstic în mediul geologic de sare: stânci de sare, doline, ponoare și lacuri sărate de origine carstosalină. Lacurile sărate semnificative din Sovata sunt Lacul Ursu, Lacul Aluniș, Lacul Mierlei, Lacul Roșu, Lacul Verde, Lacul Negru, Lacul Paraschiva și Lacul Tivoli.

rn

            Lacul Ursu, comoara orașului Sovata, este cel mai mare lac sărat heliotermal din România și din Europa, cu o suprafață de 40.235 mp, circumferința de 1180 m și o adâncime maximă ce depășește 18 m. Cel mai reprezentativ dintre lacuri prezintă fenomenul heliotermiei, care constă în stratificarea termică a apei încălzite de razele solare, precum și creșterea concentrației sărurilor spre adâncime. Restul lacurilor sărate prezintă și ele fenomenul heliotermiei, dar într-o măsură mai mică, apele sărate precum și nămolul exploatat din ele prezentând proprietăți curative.              

rn

Lacul Ursu 

rn

            Factorii naturali curativi ai stațiunii sunt:

rn

-          Lacurile sărate heliotermale;

rn

-          Nămolul sapropelic și nămolul argilo-silicios;

rn

-          Aerul curat puternic ionizat.

rn

Climatul blând specific depresiunilor deluroase are efect calmant asupra organismului.

rn

Curele balneare din Sovata se recomandă pentru tratarea:

rn

-          Afecțiunilor ginecologice;

rn

-          Afecțiuni reumatice generative, inflamatorii;

rn

-          Afecțiuni posttraumatice;

rn

-          Afecțiuni neurologice periferice;

rn

-          Afecțiuni endocrine.

rn

Infrastructura balneară și turistică

rn

Bazele de tratament nou construite sau reconstruite, dotate cu instalații moderne specifice pentru tratament, precum și personalul medico-sanitar calificat asigură acordarea asistenței medicale și balneare în condiții corespunzătoare.

rn

              Hotel Danubis

rn

Drumurile de acces, infrastructura utilitară reconstruită, parcuri și spații verzi, precum și Aria protejată Lacul Ursu și Arboratele de pe sărături amenajate și întreținute asigură un cadru excepțional petrecerii timpului liber pentru turiștii veniți în stațiune pentru vacanță sau tratamente.

rn

Cele peste 5000 de locuri de cazare amplasate în hoteluri de 3 și 2 stele, pensiuni, vile, case de vacanță, bungalo-uri, campinguri, camere de închiriat la case particulare și case cu cheie oferă multiple posibilități de cazare pentru orice categorie de preț.

rn

Obiective turistice:

rn

-          Muntele de sare

rn

-          Aria protejată Lacul Ursu

rn

-          Lacul Aluniș, Lacul Negru, Lacul Roșu

rn

-          Izvorul Maria

rn

-          Vila Justiției

rn

-          Izvorul Ghera

rn

 

rn

 

rn

Autori: Boțoni Ovidiu, Coca Georgel



Inapoi la articole