Asociatia Geoconcept Suceava

Articole - Stațiunea balneoclimaterică Borșa

Adauga articol


Stațiunea balneoclimaterică Borșa
Data publicarii: 16.06.2013
Autor: Arseni Oana, Rotariu Roxana
Vizualizari: 14151

STAȚIUNEA BALNEOCLIMATERICĂ BORȘA

rn

 

rn

        Noi, Arseni Oana-Mihaela È™i Rotariu Roxana-Mirela, masterande în anul I la Turism È™i Dezvoltare Regională, am ales această frumoasă staÈ›iune È™i în cele ce urmează vă facem o scurtă prezentare a acesteia.

rn

Introducere

rn

            StaÅ£iunea BorÅŸa este situată în partea de nord a României, în judeÅ£ul MaramureÅŸ, în MunÅ£ii Rodnei, respectiv pe Valea ViÅŸeului.

rn

            BorÅŸa este una dintre cele mai importante staÅ£iuni turistice din Å£ara noastră, deoarece se practică diverse tipuri de turism: balneoclimateric, cultural, montan etc, fiind situată la altitudinea de 850 m. Totodată, se află în apropierea Pasului Prislop, care asigură legătura dintre Bucovina ÅŸi Transilvania.

rn

 

rn

           AtracÅ£iile turistice de top ale StaÅ£iunii BorÅŸa sunt: amenajările pentru practicarea sporturilor de iarnă, aici aflându-se cea mai lungă trambulină naturală de sărituri cu schiurile, din Europa, Cascada Cailor, telescaunul, izvoarele cu apă minerală de la Baia BorÅŸa, biserica de lemn "SfinÅ£ii Arhangheli", precum ÅŸi vasta RezervaÅ£ie MunÅ£ii Rodnei.                                                        Din punct de vedere climatic, BorÅŸa este considerată o staÅ£iune ideală pentru practicarea unui turism activ sau de odihna. Aerul este curat, fără praf ÅŸi alergeni, în concluzie este un tonic stimulant.

rn

Accesibilitate

rn

        Pe cale rutieră accesul în StaÅ£iunea BorÅŸa se realizează prin intermediul:

rn

    rn
  • DN 18  (Baia Mare– Sighetu MarmaÈ›iei – ViÈ™eu de Sus – Moisei – BorÈ™a – Prislop, MaramureÈ™ – È˜esuri) care leagă BorÅŸa de Bucovina ÅŸi Transilvania prin Pasul Prislop cu:
  • rn
  • DN17 face legătura între Suceava ÅŸi BistriÅ£a, pe traseu fiind marcate ÅŸi localităţile Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei.
  • rn
  • DN17C asigură accesul spre BistriÅ£a ÅŸi Dej.
  • rn

rn

        Pe cale ferată singura posibilitate de acces în zonă este linia ferată Salva – ViÈ™eul de Sus – Sighetu MarmaÈ›iei, însă în prezent această linie nu mai este funcÅ£ională, transportul călătorilor pe aceast  traseu fiind asigurat pe cale rutieră.

rn

        Există de asemenea ÅŸi o cale ferată cu ecartament îngust, folosită la transportul forestier, care ocazional asigură accesul turiÅŸilor în zonă. Aceasta ar putea fi folosită pentru crearea unui traseu pe care să circule o mocăniţă, lucru care a fost experimentat cu succes la MoldoviÅ£a.

rn

Turismul balnear

rn

        Practicarea acestui tip de turism se realizează prin valorificarea resurselor de ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene, feruginoase de la "Râpa Piatra Rea" , pâraul Piatra Rea,  "Izvorul Cailor", "Cascada Cailor", care sunt utilizate pentru tratarea afecÅ£iunilor renale, în principal.

rn

rn

         Cea mai valorificată zonă din punct de vedere balnear, de interes local, este Băile BorÅŸa, un cartier al staÅ£iunii. Aici se practică turism balneoclimateric sezonier, turismul de iarnă fiind dominant.

rn

rn

         StaÈ›iunea balneo-climaterică Băile BorÈ™a este de tip sezonier ÅŸi de interes local. Aceasta se află într-o zonă cu climat subalpin, la o altitudine de 850 m. Din punct de vedere al localizării, Băile BorÅŸa se situează în nordul României, respectiv în partea estică  a Depresiunii MaramureÈ™ului. Zona se învecinează cu   MunÈ›ii MaramureÈ™ului în nord-est È™i MunÈ›ii Rodnei în sud-est.

rn

            Climatic, zona prezintă caracteristici montane, fiind rece È™i umedă, verile sunt răcoroase (cu o medie de 15 °C în luna iulie) È™i iernile sunt reci. Valoarea temperaturii medii anuale ajunge la 7 °C, iar precipitaÅ£iile abundente ating  900-1000 mm/an. 

rn

            PersistenÅ£a stratului de zăpadă are o durată lungă (din decembrie până în martie), iar stratul de zăpadă are grosimea medie de 50 cm, condiÅ£ii favorabile unei staÅ£iuni pentru practicarea sporturilor de iarnă.

rn

 

rn

Factorii de cură în turismul balneoclimateric

rn

            Turismul balnear se bazează pe valorificarea  apelor minerale  bicarbonatate, carbogazoase,  bicarbonatate, calcice, magneziene, feruginoase, atermale, care se cu proprietăţi în tratarea bolilor interne, cum ar fi cele ale tubului digestiv, căilor urinare. De asemenea, apele minereale pot fi folosite pentru a face băi în vederea tratării afecÈ›iunilor locomotorii È™i ginecologice.

rn

           Datorită condiÅ£iilor prielnice oferite de climă, staÅ£iunea este utilizată ÅŸi de cei care vor să trateze boli ca tulburările respiratorii ÅŸi nevrozele astenice. 

rn