Asociatia Geoconcept Suceava

Articole - Staţiunea Praid

Adauga articol


Staţiunea Praid
Data publicarii: 29.06.2013
Autor: Chiriac
Vizualizari: 2571

     Suntem Chiriac Alexandra ÅŸi Grădinaru Alex, masteranzi la Turism ÅŸi Dezvoltare Regională, anul I ÅŸi am dori să vă împărtăşim cele mai importante idei referitoare la staÅ£iunea balneoclimaterică Praid.

De ce am ales staţiunea Praid?

     DeÅŸi nu este prima oară când vizităm Praidul, ÅŸtim că are un potenÅ£ial ridicat ÅŸi că poate deveni o destinaÅ£ie importantă pentru străini, nu doar noi, românii. Zona este deosebit de frumoasă ÅŸi liniÅŸtită, iar beneficiile oferite de salină pentru sănătate sunt miraculoase.

Descrierea staţiunii Praid

     Dinspre vest, Praidul este poarta judeÅ£ului Harghita. Aici valea se strâmtează ÅŸi mai mult, munÅ£ii se încumetă mai aproape. Peisajul este un mic paradis pentru cei, care nu se limitează să savureze împrejurimile doar gonind, din maÅŸini ÅŸi autobuze.

     Praidul – ca ÅŸi concept – este strâns înrudit cu sarea ÅŸi cu tot ce se leagă de aceasta. Dar explicarea formării comunei numai cu sarea ar fi o greÅŸeală. Dacă considerăm numărul de angajaÅ£i la salină, până în anii 1958 – 59, acesta nu atingea nici o sută ÅŸi din Praid erau numai 10-15%. La salină lucrau mai mult cei din Ocna de Jos care aveau ÅŸi dreptul de proprietate asupra minei. Dar mult mai mulÅ£i localnici lucrau în domeniul exploatării ÅŸi prelucrării lemnului, începând din mijlocul secolului trecut la fabrica de chibrituri din Praid lucrau 200 de persoane. În afară de acestea, locuitorul din Praid creÅŸtea animale ÅŸi lucra pământul. Începând din secolul trecut s-au stabilit în localitate ÅŸi foarte mulÅ£i străini. Mangalul preparat în zonă, cheresteaua ÅŸi lemnul pentru vapoare a ajuns până în FranÅ£a ÅŸi Anglia. Până la data de 4 mai 1944, evreii din localitate au fost catalizatorul vieÅ£ii comerciale. DescendenÅ£ii armenilor au dispărut doar în trecutul apropiat din Praid.

     In localitatea Praid există un ÅŸtrand amenajat, cu apă sărată, lângă care sunt amenajate băi sărate fierbinÅ£i (în vane) apa sarată fiind încălzită în cazane. Aceste băi sunt foarte eficiente în tratarea reumatismului. Băile sărate acÅ£ionează asupra întregului organism având urmatoarele efecte: calmant, antiinflamator, vasodilatator, sterilizator de piele ÅŸi mucoase, cicatrizant.

     Durata băii este de la 10 minute pe zi, până la 30 minute, în funcÅ£ie de capacitatea individuală. Temperatura apei sărate este de 36 grade. Un tratament la vană constă din 10-14 băi calde fără întrerupere. Băile sărate funcÅ£ionează în perioada 1 iunie-15 octombrie.

Indicaţii terapeutice

  • astm bronÅŸic (extrinsec, intrinsec, mixt); 
  • bronÅŸită cronică,
  • sinuzită cronică,
  • Emfizem pulmonar obstructiv,
  • silicoză,
  • bronÅŸiectazii (fără hemoptizie),
  • angine,
  • faringite,
  • traheobronÅŸite,
  • pneumonii

     In ceea ce priveÅŸte condiÅ£iile de agrement ÅŸi distractie pentru cei sosiÅ£i în comună pentru tratament sunt reprezentate prin diferite acÅ£iuni desfăsurate în sala de spectacole, excursii, iar amatorii de drumeÅ£ii pot străbate locurile pitoreÅŸti din jurul comunei.

Salina -  Bază de tratament în subteran

     Una dintre cele mai mari mine de sare din Å£ară ÅŸi Europa este Salina Praid ale carei începuturi istorice datează din epoca romană.

     Prin exploatari masive de sare au ramas goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salina, cu temperaturi relativ constante, intre 14-16 C, umiditate scazuta 66-70% ÅŸi presiune mai mare decât la suprafaţă.

     Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient în tratarea afecÅ£iunilor respiratorii. Aici s-au amenajat sanatorii subterane, tratamentul subteran, a inceput prin anii 1960, in mina Gh. Doja. Pe o distanţă de 1250m de la intrare până la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei. In timpul sezonului de vară, numărul persoanelor care vizitează mina ÅŸi a bolnavilor care se trateaza aici, ajunge pana la cifra de 2500-3000/zi.

     Sălile din subteran sunt dotate cu un sistem de iluminat, terenuri de joaca pentru copii, o capela ecumenică, bufet, televizoare, toate acestea avand menirea de a oferi o recreere pentru bolnavii, care în mod obligatoriu trebuie să petreaca aici zilnic maxim 4 ore.

     Sarea din Praid, încă din secolul al XV-lea, a fost denumită “sare secuiască”, după care, de altfel s-a ÅŸi  denumit această zonă (“Zona Sării” sau “Zona Ocnelor”). Sarea din Praid a fost aceea, care de-a lungul secolelor a oferit “pâinea”oamenilor din această zonă, ÅŸi nu în ultimul rând a oferit gustul ÅŸi sufletul mâncărurilor secuieÅŸti ÅŸi ardeleneÅŸti.

     Putem spera, nu fără motive, că atracÅ£ia Praidului – ÅŸi unicului Å¢inut al Sării – va creÅŸte în viitor. Putem afirma că, cel care s-a odihnit odată aici, a beneficiat de frumuseÅ£ea naturii ÅŸi s-a bucurat de ospitalitatea localnicilor – s-a îmbogăţit cu amintiri pentru o viaţă.

     Întoarcerea aici: este o bucurie de viaţă.

Tarife:

PreÅ£urile unui sejur la Praid variază în funcÅ£ie de condiÅ£iile oferite ÅŸi serviciile incluse în preÅ£, dar sunt accesibile pentru oricine doreÅŸte să-ÅŸi petreacă concediul aici.

             Pensiunea Medvehaz

  • Camere: 19
  • Locuri cazare: 38
  • Pret de la: 90.00 RON / camera
  • Telefon: 0736655763

             Pensiunea Casa piraÅ£ilor

  • Camere: 24
  • Locuri cazare: 70
  • Pret de la: 39.00 RON / persoana
  • Telefon: 0747486636

Pensiunea Foenix

  • Camere: 10
  • Locuri cazare: 20
  • Pret de la: 65.00 RON / camera
  • Telefon: 0746705696

 

 



Inapoi la articole