Asociatia Geoconcept Suceava

Articole - Staţiunea Balneoclimaterica Covasna

Adauga articol


Staţiunea Balneoclimaterica Covasna
Data publicarii: 31.05.2014
Autor: Hagiu Elisabeta, Corcodel Cesonia
Vizualizari: 2845

STATIUNEA BALNEOCLIMATERICA COVASNA

 

Suntem Hagiu Elisabeta si Corcodel Cesonia,masterande la Turism ÅŸi Dezvoltare Regională,anul I,ÅŸi am dori să vă prezentam pe scurt staÅ£iunea Covasna.

Turismul in judetul Covasna 

Turismul beneficiază în judeÈ›ul Covasna de un potenÈ›ial important, reprezentat de cadrul natural pitoresc, apele minerale folosite în scop terapeutic si de obiectivele sale culturale de certă valoare.

Calitatea deosebită a apelor sale minerale È™i factorii climatici au favorizat apariÈ›ia în secolul 19 a formelor incipiente de turism balnear în judeÈ›ul Covasna, care s-au dezvoltat apoi în staÈ›iuni precum Covasna, Balvanyos, MalnaÈ™ Băi, ȘugaÈ™ Băi sau Vâlcele.

StaÈ›iunea Covasna este una din cele mai importante staÈ›iuni balneare din România fiind recomandată pentru tratarea bolilor aparatului cardiovascular, bolilor dermatologice, bolilor aparatului digestiv, bolilor endocrine, ale aparatului locomotor etc. In ultimii ani staÈ›iunile din judeÈ› au intrat într-un proces de modernizare necesar pentru a putea valorifica importantul potenÈ›ial al turismului balnear din zonă. 

 

AÅŸezarea statiunii Covasna

Este un oras din judetul Covasna, Transilvania, Romania, si este situat la marginea sud-estica a partii inferioare a Carpatilor de Curbura, pe DN13E. Atestata documentar sub denumirea actuala din anul 1567 statiunea Covasna este strajuita de munti nu prea înalti cu vârfuri rotunjite si beneficiaza de o clima placuta cu veri racoroase si ierni moderate. 

—Datorita conditiilor geologice specifice, Covasna este bogata în izvoare de ape minerale variate si emanatii naturale de CO2.  În 1882, apa minerala provenita de la izvorul Horgasz este medaliata la Trieste.

—Cercetarile facute de-a lungul timpului de specialisti si cercetatori, precum si rezultatele curelor balneare au impus definitiv Covasna în rândul celor mai importante asezaminte de sanatate.

—Situata la o altitudine de 600 metri, in zona de imbinare a muntilor Carpati, aceasta statiune beneficiaza din plin de bogatia factorilor naturali : apa minerala carbogazoasa, mofetele naturale (emanatii post-vulcanice de bioxid de carbon) precum si de climatul de crutare, bogat in aeroioni negativi, existenti datorita padurilor de brazi din imprejurimi. — Varietatea factorilor naturali de cura, precum si dotarile din baza de tratament ofera posibilitatea tratarii simultane a mai multor afectiuni, ceea ce confera marea complexitate a statiunii.

—Pe lângă terapia cu factori naturali de cură, bolnavii care vin la Covasna mai beneficiază de o serie de proceduri ajutătoare de electrofizioterapie, inhaloterapie, kinetoterapie, cum ar fi: electroterapia de joasă, medie ÅŸi înaltă frecvenţă, ionogalvanizare, curenÅ£i diadinamici, Tens, Trabert, băi galvanice, curenÅ£i interferenÅ£iali, unde scurte, ultrasunete, câmpuri magnetice; pProceduri de termoterapie: solux, parafină, unde scurte, biostimulare laser; proceduri de hidroterapie: duÅŸ subacval, jacuzzi; aerosoli cu apă minerală alcalină; kinetoterapie în grup ÅŸi individuală, masaj, saună, bazin kinetoterapeutic. Aceste proceduri ajutătoare se efectuează cu aparatură modernă de înaltă performanţă. Durata unei cure balneare este de 16-21 zile ÅŸi este indicat să fie repetată la 6 luni.

—Covasna mai este numită ÅŸi "oraÅŸul cu o mie de izvoare", datorită bogăţiei sale în izvoare de apă minerală de diverse feluri. Apele minerale se utilizează foarte eficient în tratarea diferitelor boli: —unele se folosesc pentru băi curative, altele pentru cură internă, dar totodată ÅŸi ca apă de masă. 

În centrul oraÅŸului puteÅ£i degusta mai multe izvoare de apă minerală naturală, astfel din izvorul Kati,  izvorul Elvira din Izvorul de lângă ÅŸcoală...se află în parcul central, aici, de fapt, apa minerală care curge din două izvoare diferite, reunite într-unul singur, dintre care unul este foarte sărat, localnicii recomandându-l pentru atenuarea mahmurelii, fiind numit ÅŸi "izvorul beÅ£ivilor", cu efecte terapeutice asupra problemelor gastro-intestinale. Izvorul Elvira are o apă puternic feruginoasă, bicarbonată, clorurată, sodică, hipotonă, carbogazoasă, fiind recomandată după deferizare pentru cură internă în caz de enterocolite, cure de diureză, afecÅ£iuni care necesită cure de colereză. 

—Mofetele sunt emanaÅ£ii de bioxid de carbon, provenite din activităţi postvulcanice. Cuvântul, provenit din italiană, este de origine latină (mephitis), ÅŸi înseamnă "emanaÅ£ie puturoasă“. —Mofete se mai găsesc ÅŸi în FranÅ£a, Italia, Insula Java sau în Parcul NaÅ£ional Yellowstone. 

In staÅ£iunea Covasna sunt multe mofete supravegheate în cadrul centrelor de tratament la diferte hotele. 

—cele mai tradiÅ£ionale mofete se află în centrul oraÅŸului. Acestea sunt mofetele Bardócz ÅŸi Bene la care conÅ£inutul bioxidului de carbon atinge chiar ÅŸi 98% fiind benefic în tratarea multor probleme de sănătate.
 
INDICATII:
 
1.Afecţiuni cardiovasculare: sechelarii de AVC, cardiopatii ischemice cronice dureroase şi nedureroase,sechelariide infarctmiocardicla minim 3 luni de la externare din spital, insuficienţă mitrală şi aortică compensată, valvulopatii operate la minimum 3 luni de la operaţie, stari după flebite superficiale şi profunde, boală varicoasă, ulcer varicos, arteriopatii prin ateroscleroză, boalaBurger, tulburări circulatorii periferice.

2. AfecÅ£iuni ale tubului digestiv: gastrite cronice hiperacide, ulcer gastro-duodenal, dischinezii biliare, colecistite cronice litiazice ÅŸi nelitiazice, stări după ficat operat, pancreatite cronice.

3. AfecÅ£iuni metabolice: Diabet zaharat.

4. Afecţiunireumatice: reumatisme cronice degenerative şi inflamatorii.

5. Afecţiunineuropsihice: nevroze reactive, depresii, astenii, sindroame de involuţie.

6. Afecţiuniginecologice: anexite, metroanexite, unele forme de sterilitate.

7.Afecţiuni urologice:pielocistite cronice şi tulburări de dinamică sexuală la bărbaţi.

În cadrul curei profilactice un rol deosebit de important pe lângă cura balneară îl are ÅŸi COMBATEREA FACTORILOR DE RISC: —fumatul, —alcoolul, —consumul exagerat de sare, —stresul, —sedentarismul, —obezitatea, —diabetul zaharat, HTA, —hiperuricemiile tulburăriale metabolismului lipidic abuzul de medicamente.



Inapoi la articole