Asociatia Geoconcept Suceava

Articole - Statiunea balneoclimaterica Borsec

Adauga articol


Statiunea balneoclimaterica Borsec
Data publicarii: 26.06.2013
Autor: Mihai Ruxandra
Vizualizari: 5663

BORSEC

 

Staţiunea regală de odinioară, satul de ieri, oraşul de azi...

 

 

 

 

 

 

 

Suntem Mihai Ruxandra şi Catargiu Mihaela, masterande la Turism şi Dezvoltare Regională, anul I.

 

Am ales ca temă de proiect StaÅ£iunea balneoclimaterică Borsec, pentru a vă prezenta nu neapărat ceea ce a devenit staÅ£iunea în zilele noastre ( un loc în care, până în anul 2011, lipsa interesului autorităţilor locale ÅŸi-a spus cuvântul), cât mai ales importanÅ£a zonei din punct de vedere al calităţii apelor minerale, precum ÅŸi ceea a însemnat StaÅ£iunea Borsec în vremurile de odinioară.

 

        Începem într-o notă uÅŸor  umoristică, cu un mic citat:

 

“Borsec îmi pricinuieÅŸte totdeauna un amestec de simÅ£iri… Dintîi îmi aduce un soi de fiori reci, care îmi încreÅ£eÅŸte pielea întocmai ca ÅŸi când ar fi să intru într-o apă cu gheaţă. Pe urmă mă desfătează prin înfăţiÅŸarea unor figuri gingaÅŸe ÅŸi plăcute ÅŸi, în sfârÅŸit, mă face să râd din toată inima...” ( Vasile Alecsandri, Calendarul Foaiei săteÅŸti, 1845)

 

Cam aÅŸa este ÅŸi acum staÅ£iunea, numai că perspectiva este altfel. Într-adevăr, primul contact îÅ£i provoacă fiori reci, ruinele strălucirii de altădată te îndeamnă să fugi fără a te mai uita înapoi. Dacă însă te opreÅŸti măcar un pic, observi cum din cenuÅŸa trecutului trândav apare noul bine organizat, cu desfătări pe măsură, reprezentate de locuri unice pline de savoare. Le iei la pas, le cauÅ£i, le vezi, le guÅŸti ÅŸi le miroÅŸi ÅŸi întocmai ca marele Alecsandri ajungi să râzi din toată inima, bucuros că nu ai întors spatele unor asemenea minunăţii...

 

Aşezare geografică

 

       StaÅ£iunea Borsec este situată într-un peisaj de poveste, în nord-vestul judeÅ£ului Harghita, în mijlocul unei păduri de conifere, la o altitudine medie de 900m ÅŸi la o distanţă de 26km de TopliÅ£a.

 

 

 

File de aur

 

       StaÅ£iunea era cunoscută încă din secolul al XVIII-lea (mult mai cunoscută atunci decât est azi), însă faima izvoarelor sale datează încă din epoca romană, dovezi în acest sens fiind găsite în sarcofagele romane descoperite aici.

 

       După anul 1750 apar în vecinătatea izvoarelor sale o sumedenie de construcÅ£ii specifice unei staÅ£iuni balneare - vile ÅŸi case de odihnă, hanuri,precum ÅŸi vestitele băi carbogazoase.

 

       Izvoarele minerale ce alimentau 2 bazine ale vremii, aveau un debit impresionant -360 de tone de apa minerala zilnic.

 

       Un secol mai târziu, apar aÅŸa numitele "Bai calde", alcătuite din 10, apoi 30 de compartimente, având fiecare vane din tablă zincată.

 

       Renumitul “borviz”, adică apa minerală a vremii, depăşeÅŸte graniÅ£ele ţării, fiind exportată în Ungaria ÅŸi Austria.

 

       În scurt timp, Borsecul devine neîncăpător, astfel încât câÅ£iva farmaciÅŸti austrieci sosiÅ£i tocmai din Viena au avut ideea de a îmbutelia apa minerală în flacoane de sticlă. Până în acel moment, apa era transportată în ulcioare de lut în căruÅ£e trase de boi.

 

       Nici chiar astăzi acest obicei nu a fost uitat în Harghita, doar că ulcioarele au fost înlocuite cu PET - uri din plastic, iar căruÅ£ele cu autocamioane.

 

Buteliile cu apa de Borsec cuceresc mai apoi Italia, Grecia, Rusia ÅŸi Turcia.

 

       La Targul International de la Viena (1873) ÅŸi Paris (1878) , apa de Borsec este medaliată cu aur, primind titlul de „Regina apelor minerale”.

 

       Apele minerale din Borsec au fost caracterizate ca ape mixte bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice, hipotone, respectiv cu un conÅ£inut neînsemnat de fier. Această diversitate de constituenÅ£i chimici naturali conferă apei calităţi curative deosebite faţă de alte ape minerale din Å£ară.

 

Apele minerale sunt recomandate în:

 

         Tratament intern:

 

- În boli ale tubului digestiv ÅŸi ale glandelor anexe: gastrite cronice, enterite uÅŸoare, enterocolite, colite de fermentaÅ£ie.

 

-  În hepatite cronice, afecÅ£iuni ale căilor biliare, traume după intervenÅ£ii pe căile biliare.

 

-  Boli de nutriÅ£ie: diabet zaharat tip II, compensat ÅŸi echilibrat, diateza urică.

 

Boli endocrine : hipertiroidii uÅŸoare.

 

-  Boli ale rinichilor ÅŸi ale căilor urinare: cistite cronice, litiazele urinare acide, sechele după operaÅ£ii ale căilor urinare.

 

         Tratament extern:

 

-  În boli ale aparatului cardio-vascular: miocardite cronice, hipertensiunea arterială.
 

 

                       

 

      

 

       Dacă în trecut, în cadrul staÅ£iunii existau 3 baze de

   tratament (Pavilionul Central, Policlinica ÅŸi Sala de cultură

 

   fizică medicală), în momentul de faţă există un cabinet

 

   medical balnear particular pentru tratament balneo-

 

   fozioterapie ÅŸi recuperare medicală.

 

        Principalele atracÅ£ii turistice sunt:

-Poiana Zânelor ÅŸi „cariera de travertin”, situate la cca. 400m de centrul staÅ£iunii. În drum se găsesc izvoarele 10 si 11 pentru cura internă; 

- Grota Urşilor, situată la circa 1200 m faţă de centrul staţiunii

- PeÅŸtera cu  gheaţă;

- Izvorul Străvechi (mofeta), unul dintre cele mai vechi izvoare de cură din staţiune, situat pe drumul spre

Peştera cu gheaţă;

- Izvorul  Pierre Curie, aflat la o distanta de cca. 1800 m de centrul staÅ£iunii, este izvorul cu cea mai radioactivă apă minerala din staÅ£iune;

 

       Åži, deoarece autorităţile locale au înÅ£eles că fără valorificarea potenÅ£ialului imens al apelor minerale, dar ÅŸi a obiectivelor turistice, Borsecul nu are nici o altă variantă de a „scoate capul la lumină”, în 21 octombrie 2011 s-a prezentat, în cadrul unei conferinÅ£e, un proiect care este menit să promoveze ÅŸi să valorifice efectele terapeutice ale apelor minerale din Borsec.

 

       Astfel, în octombrie 2012, Primăria Borsec a inaugurat o baie de tratament cu apă minerală - Baia O-Saros ( în traducere: baia cea veche cu nămol), reconstruită după modelul uneia demolata în anii '50. Baia este un fel de mini bază de tratament, care dispune de două bazine, unul cu apă rece ÅŸi celălalt cu apă caldă, saună, masaj, cu o capacitate de 25 persoane/zi.

    

    

     PreÅ£urile sunt următoarele:                                   

      Baie -    10 lei                    

      Saună -  20 lei   

      Masaj parÅ£ial -  35 lei    &

Inapoi la articole