Asociatia Geoconcept Suceava

Articole - Statiunea Slănic Prahova

Adauga articol


Statiunea Slănic Prahova
Data publicarii: 19.05.2014
Autor: Ghiuta Mariana si Ghicioc Adriana
Vizualizari: 3380

 

Numele  noastre sunt Ghicioc Adriana È™i Ghiuță Mariana È™i vom încerca să prezentăm în continuare StaÈ›iunea Slănic Prahova. Am absolvit Facultatea de Istorie È™i Geografie din cadrul Universității Ștefan cel Mare Suceava, în prezent suntem înscrise la master la Turism È™i Dezvoltare Regională.

 

De ce Stațiunea Slănic Prahova?

Am ales această staÈ›iune deoarece aici poÈ›i avea parte de o vacanță relaxantă, în care să beneficiezi de tratamentul miraculous al saline, al apelor minerale, să te relaxezi în mijlocul naturii dar È™i dar È™i multe alte frumuseÈ›i ale acestor locuri.

OraÅŸul Slănic Prahova este cunoscut  îndeosebi ca staÅ£iune balneoclimaterică permanentă. OraÅŸul este situat în zona de curbură a subcarpaÅ£ilor, la o altitudine de 413m.  StaÅ£iunea, de importanţă naÅ£ională, este deschisă tot timpul anului, beneficiind de o climă temperată specifică dealurilor împădurite, caracterizată prin veri plăcute ÅŸi ierni relativ blânde. Temperatura medie anuală este de 9 grade C, iar media anuală a precipitaÅ£iilor este de 750mm.

Slănic Prahova este, probabil, cea mai apropiată staÅ£iune balneoclimaterică faţă de capitală, reprezintă o oază de relaxare ÅŸi un loc impresionant de tratare a afecÅ£iunilor reumatismale. Un mic orăşel ocupat de oameni primitori ÅŸi calzi, care ÅŸtiu să-ÅŸi preÅ£uiască turiÅŸtii, astfel ar putea fi caracterizată  staÅ£iunea, iar acest lucru se poate vedea prin prisma serviciilor moderne, în care spaÅ£iile publice au fost dotate. Un aspect important ce trebuie menÅ£ionat, este faptul că staÅ£iunea Slănic Prahova deÅ£ine unicul munte de sare din lume, precum ÅŸi a doua salină ca mărime din Europa, care a fost transformată în sanatoriu pentru tratarea bolilor respiratorii.

StaÅ£iunea Slănic se înscrie în rândul staÅ£iunilor balneare cu ape cloruro- sodice concentrate, cât ÅŸi în categoria celor ce pot oferi un microclimat subteran de salină.

Începuturile istoriei salinei, datează din jurul anului 1685, an în care spătarul Mihail Cantacuzino a realizat că în regiunea Slănic Prahova există un zăcământ de sare ÅŸi astfel, vrând să deschidă o mină, a cumpărat moÅŸia Slănic.  Între anii 1689-1800 s-au deschis 3 mine în zona cunoscută în prezent ca Baia Verde, exploatarea sării se efectua în salina în formă de clopot. În urma prăbuÅŸirii tavanelor acestora ÅŸi a apelor ce le-au inundat, au rezultat 3 lacuri cu apă sărată. Mai târziu, între anii 1800-1854, se deschid alte două noi ocne, pe versantul de vest al Slănicului, în punctele Baia Baciului ÅŸi Grota Miresei, care, urmând acelaÅŸi proces de transformare, au devenit lacurile sărate de astăzi.  Aceste lacuri antroposaline rezultate ca urmare a acumulării apei meteorice în cavitatea vechilor ocne, sunt renumite prin efectul terapeutic, datorat nămolului sapropelic ÅŸi a apei sărate. Prima consemnare referitoare la eficacitatea terapeutică a lacurilor, datează din anul 1885, când un ofiÅ£er bolnav de reumatism venit la Slănic în cârje, pleacă vindecat după o serie de băi.

 Salina Slănic are 15 încăperi,  pe o suprafaţă de 80 000 mp ÅŸi o adâncime de 217m. La 40m în sus de la tavanul salinei Unirea, începe podeaua unei saline mai mici, mina Mihai, Mina Carol care nu este accesibilă publicului. Microclimatul bogat în aerosoli ai salinei este eficient în tratamentul maladiilor respiratorii. În subteran este amenajat un sanatoriu pentru bolnavii astmatici, cărora li se  asigură asistenţă medicală de specialitate. Una dintre camerele subterane, adăposteÅŸte un muzeu istoric de sare, denumit de autorul său, sculptorul Iustin Năstase, Se pot admira basoreliefurile înfăţiÅŸându-l pe Mihai Viteazul, sau statuile lui Eminescu, Decebal, Traian, în Sala Genezei ÅŸi te poÅ£i reculege într-o imensă catedrală. Tot aici sunt locuri amenajate pentru sport fotbal, volei. Locul este folosit pentru diverse evenimente sportive competiÅ£ii atletice ÅŸi loc de antrenament pentru loturile sportive, ca sanatorii pentru bătrâni sau ca décor de cinematografie.

 

Facilități pentru tratament

Facilitati pentru bai cu ape minerale calde in cazi, bai reci in lac, aplicari de namol cald, pentru tratamente ginecologice si pentru electroterapie. Vechea mina de sare (Unirea) a fost transformata in sanatoriu - la adancimea de 210 m - pentru tratamentul bolilor respiratorii in microclimatul de aer sarat. Statiunea dispune de complex balnnear ca si de multe vile, pavilioane si case private pentru cazare. Turismul intensiv din zona este seterminat si de existenta, la Slanic a unui munte neacoperit de sare (rezervatie naturala) si de existenta pitorescului lac al Miresii (sau Grota Miresii, 425 m patrati, 20 m adancime) care s-a format in 1914, prin prabusirea unei mine de sare.

 

Indicatii terapeutice

Afectiuni reumatismale degenerative ale aparatului locomotor, afectiuni reumatismale inflamatorii, afectiuni posttraumatice ale aparatului locomotor, afectiuni respiratorii cronice infectioase si alergice, afecÈ›iuni neurologice, afectiuni ginecologice cronice, afectiuni cardiovasculare periferi StaÈ›iunea Slănic nu se adresează numai persoanelor suferinde. Curele balneare antistres, curele pentru prevenirea bolilor adresate persoanelor care lucrează în noxe respiratorii, curele de sănătate adresate persoanelor sedentare È™i curele geriatrice completează tabloul activității de prevenire È™i tratament. O altă categorie căreia i se adresează staÈ›iunea Slănic este reprezentată de sportivi, aceÈ™tia beneficiind de climatul È™i relieful colinar din localitate, de microclimatul din salină È™i facilitățile de antrenament din cadrul complexului balnear.ce, afectiuni dermatologice, afesÈ›iuni de metabolism È™i nutritive.

 

Tipuri de proceduri

- microclimatul de salină; aerosoloterapie; electroterapie; kinetoterapie respiratorie; masatoterapie, balneoterapie, termoterapie, hidrokinetoterapie È™i kinetoterapie individuală È™i colectivă, electroterapie de joasă È™i medie frecvență analgezică È™i de electrostimulare È™i electroterapie de înaltă frecvență – unde scurte, ultra-sunete, microunde, magnetoterapie, fototerapie, laser-terapie, masoterapie.

 

Contraindicaţii:

-Afecţiuni cardiovasculare severe, decompensate

-afecţiuni hepatice, renale, pulmonare severe

- afecÅ£iuni infecto- contagioase în evoluÅ£ie

- afecţiuni psihice decompensate

- sindroame hemoragice

 

 

 

Compoziţia lacurilor sărate

 

LACUL

CULOARE

SALINITATE<g/l>

ADANCIME <m>

SUPRAFAÅ¢A <mp>

Lacul Verde 1

Verde

120- 280

40

1020

Lacul Verde 2


Inapoi la articole