Articole - Stațiunea balneoclimaterică Soveja
Adauga articol
Stațiunea balneoclimaterică Soveja
Data publicarii: 15.05.2014
Autor: Ianovici Daniel, Voineag Teodorian
Vizualizari: 2822
Stațiunea balneoclimaterică Soveja
StaÅ£iunea Soveja este situată la contactul ultimelor culmi ale MunÅ£ilor Vrancei cu SubcarpaÅ£ii Orientali pe valea pârâului ÅžuÅŸiÅ£a, la o altitudine de 500 m, fiind înconjurată de culmi înalte È™i împădurite. Aici viaÈ›a s-a petrecut si se petrece sub legea si cultul frumosului.
Căi de acces:
- Feroviare: Se coboară în gara Focsani, aflată pe linia Bucuresti – Suceava, apoi se merge cu autobuzul 72 km până în staÈ›iune (curse regulate);
- Rutiere: Drumul european E85 de la BucureÈ™ti sau de la Suceava pana în localitatea TiÈ™iÈ›a, apoi pe DJ 111A pana în staÈ›iune. Sau din oraÈ™ul FocÈ™ani se alege ruta pe DN 2D.
Prezentare:
Ascunsă parcă de ochiul curios al turistului de rând, la umbra muntelui Zboina Neagră, în apropiere de Poiana Soarelui, “pe un picior de plai” (cum însăși Alecu Russo a spus atunci când a cules de aici opera MioriÈ›a), în punctul cu cea mai mare concentraÈ›ie de ozon din È›ară, se află staÈ›iunea de odihnă È™j tratament Soveja. Vorbim aici de fapt, de un mic platou, asemenea unui templu al naturii, învaluit de munÈ›i È™i cu un micro-climat creat parcă dupa dorinÈ›a È™i nevoile omului, ce-È™i alimentează existent cu apa de la izvoarele minerale ale Pârâul Alb.
Factori naturali de cură:
- apa minerală sulfuroasă, clorurată, sodică,
- bioclimat puternic ozonat
Indicaţii terapeutice:
- Stări de debilitate
- Nevroze
- Surmenaj fizic ÅŸi intelectual
- Afecţiuni profesionale
- Afecţiuni ginecologice
Resursele de tratament:
- Instalaţii şi aparatură medicală adecvate pentru tratarea afecţiunilor indicate
- Izvoare cu ape minerale
- Climat natural tonifiant
Proceduri:
- Băi cu ape minerale
- Hidroterapie
- Masoterapie
- Electroterapie,
- Trapie pentru îmbunătăţirea respiraÅ£iei
Obiective turistice de vizitat:
- Mausoleul Eroilor Români de la Dragosloveni închinat eroilor căzuÈ›i în primul război mondial, pe aceste plaiuri, Soveja fiind pe una din laturile Triunghiului de foc: MărășeÈ™ti, Mărăști, Oituz.
- Muzeul militar, lângă Mausoleul Soveja.
- Cimitirul german (ostaÈ™i germani căzuÈ›i în primul război mondial)
- Mânăstirea lui Matei Basarab (zidită în 1645), (hram: „NaÈ™terea Domnului”), cu ruinele chiliilor în care a fost surghiunuit Alecu Ruso, care a cules la Soveja, în 1846 MioriÈ›a, ,,acea inspiraÈ›iune fără seamăn, acel suspin al brazilor È™i al izvoarelor de pe CarpaÈ›i,, (Mihai Eminescu)
- Schitul Soveja (2001), cu hramul ,,SfinÈ›ii ÎmpăraÈ›i Constantin È™i Elena, situat la intrarea în Soveja, la poalele RăchiÈ›aÈ™ului, pe malul părăului ȘuÈ™ita
- Mormantul lui Simion MehedinÈ›i, fiu de seamă al Sovejei, întemeietorul È™colii româneÈ™ti de geografie
Cazare:
- Pensiune Perla Vrancei
0237/627321 – 150 RON / Zi
- Cabana Haiducului
0734 943 871 – 90 RON / Zi
- Casa Poienița
0762 045 776 – 60 RON / Zi
Inapoi la articole