Articole - Stațiunea balneoclimaterică Soveja
Adauga articol
Stațiunea balneoclimaterică Soveja
Data publicarii: 15.05.2014
Autor: Ianovici Daniel, Voineag Teodorian
Vizualizari: 2962
Stațiunea balneoclimaterică Soveja
Staţiunea Soveja este situată la contactul ultimelor culmi ale Munţilor Vrancei cu Subcarpaţii Orientali pe valea pârâului Şuşiţa, la o altitudine de 500 m, fiind înconjurată de culmi înalte și împădurite. Aici viața s-a petrecut si se petrece sub legea si cultul frumosului.
Căi de acces:
- Feroviare: Se coboară în gara Focsani, aflată pe linia Bucuresti – Suceava, apoi se merge cu autobuzul 72 km până în stațiune (curse regulate);
- Rutiere: Drumul european E85 de la București sau de la Suceava pana în localitatea Tișița, apoi pe DJ 111A pana în stațiune. Sau din orașul Focșani se alege ruta pe DN 2D.
Prezentare:
Ascunsă parcă de ochiul curios al turistului de rând, la umbra muntelui Zboina Neagră, în apropiere de Poiana Soarelui, “pe un picior de plai” (cum însăși Alecu Russo a spus atunci când a cules de aici opera Miorița), în punctul cu cea mai mare concentrație de ozon din țară, se află stațiunea de odihnă șj tratament Soveja. Vorbim aici de fapt, de un mic platou, asemenea unui templu al naturii, învaluit de munți și cu un micro-climat creat parcă dupa dorința și nevoile omului, ce-și alimentează existent cu apa de la izvoarele minerale ale Pârâul Alb.
Factori naturali de cură:
- apa minerală sulfuroasă, clorurată, sodică,
- bioclimat puternic ozonat
Indicaţii terapeutice:
- Stări de debilitate
- Nevroze
- Surmenaj fizic şi intelectual
- Afecţiuni profesionale
- Afecţiuni ginecologice
Resursele de tratament:
- Instalaţii şi aparatură medicală adecvate pentru tratarea afecţiunilor indicate
- Izvoare cu ape minerale
- Climat natural tonifiant
Proceduri:
- Băi cu ape minerale
- Hidroterapie
- Masoterapie
- Electroterapie,
- Trapie pentru îmbunătăţirea respiraţiei
Obiective turistice de vizitat:
- Mausoleul Eroilor Români de la Dragosloveni închinat eroilor căzuți în primul război mondial, pe aceste plaiuri, Soveja fiind pe una din laturile Triunghiului de foc: Mărășești, Mărăști, Oituz.
- Muzeul militar, lângă Mausoleul Soveja.
- Cimitirul german (ostași germani căzuți în primul război mondial)
- Mânăstirea lui Matei Basarab (zidită în 1645), (hram: „Nașterea Domnului”), cu ruinele chiliilor în care a fost surghiunuit Alecu Ruso, care a cules la Soveja, în 1846 Miorița, ,,acea inspirațiune fără seamăn, acel suspin al brazilor și al izvoarelor de pe Carpați,, (Mihai Eminescu)
- Schitul Soveja (2001), cu hramul ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena, situat la intrarea în Soveja, la poalele Răchițașului, pe malul părăului Șușita
- Mormantul lui Simion Mehedinți, fiu de seamă al Sovejei, întemeietorul școlii românești de geografie
Cazare:
- Pensiune Perla Vrancei
0237/627321 – 150 RON / Zi
- Cabana Haiducului
0734 943 871 – 90 RON / Zi
- Casa Poienița
0762 045 776 – 60 RON / Zi
Inapoi la articole