Asociatia Geoconcept Suceava

Articole - Stațiunea Oglinzi, Târgu Neamț

Adauga articol


Stațiunea Oglinzi, Târgu Neamț
Data publicarii: 17.06.2013
Autor: Anghel Alexandra, Hlihor Alina Mariana
Vizualizari: 4409

 

 StaÈ›iunea Oglinzi

 

        StaÈ›iunea Oglinzi este situată în nord–estul României, la 3 km de oraÈ™ul Târgu NeamÈ›, într-o frumoasă zonă deluroasă caracterizată printr-un climat tonic, cu temperaturi moderate È™i o aeroionizare negativă benefică sănătății. Este amplasată în microdepresiunea Poiana DăscăliÈ›ei, în sud-estul Culmii PleÈ™ului È™i aparÈ›ine din punct de vedere administrativ de Târgu NeamÈ›. 

 

Istoric

          StaÈ›iunea a fost înfiinÈ›ată în 1889 la iniÈ›iativa medicilor de la spitalul din Târgu NeamÈ›. În 1850 au fost descoperite proprietățile curative ale izvoarelor, iar profesorul Petru Poni a stabilit eficacitatea apelor pentru efectuarea unor tratamente balneare, acestea fiind recunoscute pe plan mondial (apele au fost clasate pe locul 5 în Europa pentru proprietățile terapeutice).

           După ce a cunoscut o perioadă de prosperitate până în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când era vizitată de un număr mare de pacienÈ›i, printre care È™i regele Carol al II –lea ce venea frecvent vara pentru profilaxie, în timpul războiului o parte din clădirile staÈ›iunii au fost distruse. În 1970 a fost închisă, È™i redeschisă în 1988 cu două pavilioane funcÈ›ionale. În 1998 este inaugurată o nouă bază de tratament.

 

Potențialul balneoclimateric

        Cu toate că staÈ›iunea este închisă în prezent pentru renovări, aceasta dispune de un potenÈ›ial balneoclimateric imens. Apele terapeutice sunt clorurate, sodice, sulfatate, bromo-iodurate cu o mineralizaÈ›ie totală până aproape de saturaÈ›ie. Acestea tratează:

     

    •   afecÈ›iuni reumatismale,
    •   afecÈ›iuni dermatologice,
    •   afecÈ›iuni ale aparatului respirator,
    •   sechele post-traumatice,
    •   nevroze astenice,
    •   afecÈ›iuni ginecologice, etc.

       Apele minerale erau folosite în cura externă prin tratamente cu magnetodiaflux, ultrasunete, curenÈ›i diadinamici, băi calde la cadă, băi galvanice, împachetări cu parafină, masaj, gimnastică medicală.



          Localnicii afirmă că apele minerale au efecte miraculoase asupra persoanelor cu afecÈ›iuni reumatismale, inflamaÈ›ii, afecÈ›iuni ale sistemului nervos È™i sechele din urma accidentelor.

             Pe lângă proprietățile curative ale izvoarelor, în acest areal există un bioclimat sedativ–idiferent, benefic pentru persoanele care nu suportă stresul indus de factorii climatici, ca de exemplu bătrânii  care suferă de dureri articulare È™i de afecÈ›iuni cardiovasculare, copii cu probleme de iritabilitate, persoane în convaleÈ™cență, etc.

             Mai mult, aeroionizarea negativă este de 1180 ioni/m3  ceea ce indică efecte benefice asupra următoarelor afecÈ›iuni: nevroze, astm bronÈ™ic, tensiune arterială mare, È™i totodată determină o creÈ™tere a valorii balneare a staÈ›iunii.

               

    Împrejurimi, atracÈ›ii turistice

          Astăzi, chiar dacă nu se mai realizează tratamente, împrejurimile Băilor Oglinzi atrag turiÈ™ti prin:

       

      • Centrul de agrement „Oglinzi” - cu o capacitate de cazare de 170 de locuri, în camere cu 2,3,4,6 paturi, cu o sală de mese cu 100 locuri. DeÈ›ine parc de joacă pentru copii, teren de sport cu gazon, club cu masă de tenis È™i internet wireless.
      • Cetatea NeamÈ›ului – pe Culmea PleÈ™u, ctitor Petru MuÈ™at È™i consolidată de Ștefan cel Mare
      • Mănăstirea NeamÈ› – dispune de cea mai veche bibliotecă din È›ară (18 000 volume È™i 549 manuscrise)
      •  Mănăstirea Agapia – pictată de Nicolae Grigorescu
      •  Casa memorială „Ion Creangă”
      •  Casa memorială „Veronica Micle”
      •  RezervaÈ›ia de zimbri „DragoÈ™ Vodă” – zimbri, stejari seculari, iazuri în care se poate pescui, etc

       

      Căi de acces:

      •   Auto: E85: BucureÈ™ti – Târgu NeamÈ›

                        DN 15B: Târgu NeamÈ› – 3 km

         

          •   Tren: gara Târgu NeamÈ› (IaÈ™i – PaÈ™cani –Târgu NeamÈ›)

         

         

         

                 În urma cercetărilor efectuate la faÈ›a locului, am aflat că StaÈ›iunea Oglinzi a fost cumpărată de  societatea de investiÈ›ii SIF Transilvania. Din luna august 2009, aceasta demarează un proiect de modernizare, în valoare de 20 milioane de euro. Proiectul prevede construcÈ›ia unui complex hotelier de patru stele cu o capacitate de cazare de 240 de locuri, a unui centru SPA È™i a  unui centru de conferinÈ›e, dar È™i amenajarea unei zone de agrement. Finalizarea acestui proiect va relansa StaÈ›iunea Oglinzi pe piaÈ›a turismului de tratament.

         

        „Apele minerale de la Oglinzi au efecte tămăduitoare miraculoase. Rămâi înmărmurit ce repede se vede efectul acestor băi ...

        Inapoi la articole