Articole - Staţiunea balneoclimaterică Geoagiu-Băi
Adauga articol
Staţiunea balneoclimaterică Geoagiu-Băi
Data publicarii: 24.05.2014
Autor: Ilucă Oana, Moldovanu Cristina
Vizualizari: 12217
StaÅ£iunea balneoclimaterică Geoagiu –Băi
Proiectul realizat de Moldovanu Cristina ÅŸi Ilucă Oana, master cu specializarea în Turism ÅŸi dezvoltare regioală, are ca obiectiv conÅŸtientizarea importanÅ£ei staÅ£iunii Geoagiu-Băi, dat fiind faptul că i s-a remarcat ÅŸi apreciat valoare la nivel internaÅ£ional.
I. Aşezare geografică
Geoagiu-Băi este o localitate în judeÈ›ul Hunedoara.
Din punct de vedere administrativ stațiunea balneoclimaterică Geoagiu-Băi este componentă a orașului Geoagiu, fiind situată la 6 km de orașul reședință.
Accesul către staţiune
La Geoagiu se poate ajunge fie cu trenul, fie cu autoturismul dinspre Deva, pe drumul judeÈ›ean Simeria - Rapolt - Geoagiu; pe DN7, dinspre Deva prin Simeria È™i Orastie; sau dinspre Alba-Iulia È™i SebeÈ™ prin VinÈ›u de Jos, până la intersecÈ›ia Geoagiu-Haltă.
II. Aspecte istorice
Primele date cu privire la existenÈ›a localității provin de pe vremea dacilor (mileniul I î.Hr.) È™i se datorează numeroaselor descoperiri arheologice făcute în zonă. Conform teoriilor mai multor istorici, numele de Germisara al castrului roman, construit după cucerire (sec. II d. Hr.), este de origine dacă, castrul însuÈ™i fiind ridicat pe locul unei vechi cetăți dacice.
GERMISARA însemna "apă caldă" (germi = caldură; sara = cădere de apă) È™i se referea la apele termale din zonă, cunoscute de daci È™i exploatate apoi, la un nivel superior, de romani. După colonizare (sec. II d. Hr.) romanii au numit-o: „Thermae Germisara” sau “Germisara Cum Thermis”.
III. Elementele caracteristice
- Utilizarea băilor a devenit sistematică la începutul secolului XX, când au fost amenajate primele unităţi balneare : hotel, vile, bazine, băi în spaÅ£ii acoperite, băi de nămol.
1. APELE TERMOMINERALE
Au fost identificate două zăcăminte de apă termominerală, etajate pe verticală, respectiv zăcământul principal localizat în calcarele cristaline ÅŸi zăcămăntul secundar localizat în depunerile de travertin.
Concluzia studiului realizat de Ministerul Sănătăţii arată faptul că apele de la Geoagiu Băi din zăcământul principal se bucură de o puritate deosebită, apele meteorice parcurgând un traseu subteran de cca. 10-15 km în spaÅ£iu ÅŸi cca 15000 de ani în timp, infiltrându-se de la început în locuri nepoluate.
Zăcământul secundar se dezvoltă doar local, alimentarea acestuia este mixtă, provenind din infiltraÅ£iile descendente de ape reci provenite din râul Clocota, precipitaÅ£ii ÅŸi ape de ÅŸiroire.
Determinările de vârstă au indicat valori de 5 – 50 de an.
Apa izvoarelor de la Geoagiu Bai este calcaroasă, termală si feruginoasă, cu o temperatură de 33 grade Celsius, făcând parte din rândul apelor oligometalice mezotermale. Temperatura ÅŸi încarcatura minerală ÅŸi în gaze a apelor se datorează contactului prelungit cu un corp magmatic intrusiv aflat în curs de răcire la adâncimi de peste 3 mii de metri.
Prin proprietăţile lor sunt indicate atât în cura internă cât ÅŸi sub formă de băi pentru afecÅ£iuni reumatismale, paralizii, etc.; namolul feruginos ce se gaseÅŸte aici este întrebuinÅ£at în scop terapeutic.
În cura externă se tratează afecÅ£iuni reumatismale degenerative, inflamatorii, afecÅ£iuni ale sistemului nervos periferic, afecÅ£iuni asociate – boli dermatologice, nevroze astenice, etc.
În cura internă se mai tratează ÅŸi afecÅ£iuni gastrice, ulcer, afecÅ£iuni cronice, colite, afecÅ£iuni ale aparatului renal, afecÅ£iuni asociate – endocrine, de nutriÅ£ie, metabolice.
2. NÄ‚MOLUL TERAPEUTIC (TURBA)
Constituie cel de-al doilea factor natural de cură prezent în StaÅ£iunea Geoagiu-Băi, căruia i s-a acordat însă insuficientă atenÅ£ie până în 1983. Din 1988 este exploatat în zona omologată, grosimea stratului fiind de 13 m.
Nămolul terapeutic de la Geoagiu-Bai, este indicat în tratarea reumatismului degenerativ – artroze ale coloanei ÅŸi articulaÅ£iilor periferice (în afara perioadelor de reactivare clinico-biologică), reumatismul abarticular, periartrite (în afara perioadelor active), sechele musculo-articulare, nervoase periferice după traumatisme, afecÅ£iuni dermatologice (eczeme cronice, psoriazis).
3. BIOCLIMATUL LOCAL
DeÅŸi climatul este temperat continental, aflat sub influenÅ£a circulaÅ£iei vestice, staÅ£iunea este situată intr-o forma depresionară, fiind adăpostită, cu contraste termice reduse. PrecipitaÅ£iile atmosferice sunt reduse, durata de strălucire a soarelui ridicată, circulaÅ£ia redusă a aerului. Nivelul de aeroionizare al staÅ£iunii este moderat, dar cu raport optim între conÅ£inutul de ioni pozitivi ÅŸi negativi (coeficientul de unipolaritate subunitar) cu o uÅŸoară predominare a ionizării negative. Au fost depistate două puncte în care valorile depăşesc sensibil media (1631 ioni + si -/cm3 de aer) în zona complexului Vatramont ÅŸi în perimetrul ÅŸtrandului, lângă bazinul olimpic (1036 ioni + si -/cm3 aer).
IV. Unităţi de cazare
În staÅ£iunea Geoagiu Băi sunt 14 unităţi clasificate de cazare, majoritatea având ÅŸi ca baze de tratament cel puÅ£in o piscină cu apă cu temperaturi de 29-33 grade Celsius.
Un exemplu de astfel de unitate de cazare cu bază de tratament este GERMISARA Hotel Resort & SPA****. Centrul oferă facilităţi diverse: împachetări cu parafină, piscine cu apă mineral termală, înot terapeutic, masaj medical sau de relaxare, kinetoterapie, hidrokinetoterapie, hidroterapie, cabinet inhalaÅ£ii - individuale ÅŸi de grup, electroterapie - terapie de înaltă frecvenţă, magnetoterapie.
V. Obiective turistice din zonă
- CASCADA CLOCOTA
- CASTRUL ROMAN
- DRUMUL ROMAN
- TERMELE ROMANE
- CAPELA ROMANICÄ‚
Pe lângă obiectivele turistice din zonă, turiÅŸtii cazaÅ£i în staÅ£iune pot participa ÅŸi la anumite evenimente.
Se organizează anual:
- Festivalul International de Folclor pentru Copii si Tineret "Carpatica“ - iulie
- Festivalul De Folclor al Românilor de Pretutindeni “Ileana Rus” - august
- T&acir
Inapoi la articole