Articole - Staţiunea BĂILE GOVORA, unicitate şi provocare
Adauga articol
Staţiunea BĂILE GOVORA, unicitate şi provocare
Data publicarii: 03.05.2014
Autor: Catalina Loghin, Anca Axine
Vizualizari: 4489
Staţiunea BĂILE GOVORA, unicitate şi provocare
Echipa de proiect (AXINE ANCA şi CĂTĂLINA LOGHIN, masteranzi anul I – TURISM ŞI DEZVOLTARE REGIONALĂ) consideră necesară promovarea acestei staţiuni datorită importanţei sale la nivel naţional şi internaţional precum şi perspectivei nelimitate de valorificare a potenţialului turistic.
DATE GENERALE:
Staţiunea Băile Govora este amplasată în partea centrală a judeţului Vâlcea, pe valea pârâului Hinţa, la sud de Culmea Slătioarei unde s-a format o mică depresiune intracolinară de origine erozivă (depresiunea subcarpatică Govora, în nord-estul Olteniei).
Localitatea este un oraş-staţiune balneoclimaterică la o altitudine de 360 – 420 metri, la 21 km de municipiul Râmnicu Vâlcea (reşedinţă de judeţ), pe o derivaţie a şoselei către Horezu şi Târgu Jiu, la 2 km de D.N. 67(Râmnicu Vâlcea - Horezu - Târgu Jiu) şi la 12 km de staţia C.F.R. Govora a liniei Sibiu - Piatra Olt.
Coordonate: 45°4′48″N 24°10′47″E45°4′48″N 24°10′47″E
Zona reprezintă o închegare de peisaje plăcute care ascund nenumărate resurse naturale atât în subsol cât şi la suprafaţă. Staţiunea este înconjurată de dealuri şi coline împădurite, de unde izvorăsc ape minerale de mare concentraţie, iodurate, bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice şi hipertone. Reprezintă singurul loc din ţară în care se află ape minerale cu o compoziţie chimică diferenţiată.
Climatul este cel continental moderat cu mici influente mediteraneene: veri răcoroase, temperatura medie a lunii iulie este de 19°C şi ierni plăcute, temperatura medie în ianuarie este de -3°C. Precipitaţiile sunt moderate, 800 mm anual.
ACCESUL ÃŽN STAÅ¢IUNEA BÄ‚ILE GOVORA
Între Băile Govora şi Râmnicul Vâlcea circulă autobuze cu frecvenţa de 15 curse pe zi, asigurând legătura cu gara C.F.R. şi trei curse zilnice cu autocare moderne spre şi de la Bucureşti.
Prin drumul E81 Borş - Cluj – Napoca - Sibiu - Râmnicu Vâlcea-Piteşti se racordează la fluxurile turistice internaţionale.
Distanţe terestre către principalele oraşe din zonă: Piteşti – 80 km, Sibiu – 120 km, Craiova – 150 km, Bucureşti – 200 km, Braşov – 210 km, Târgu Jiu – 100 km.
Accesul aerian poate fi efectuat prin aeroporturile cele mai apropiate de staţiune respectiv cele de la Craiova (110 km) şi Sibiu (100 km), turiştii străini preferând însă de regulă aeroporturile capitalei (200 km).
SCURT ISTORIC:
Denumirea staţiunii provine de la Mănăstirea Govora, situată în apropiere. Numele de Govora se spune că vine din dialectul traco-dac (însemnând adâncitură, vale cu multe izvoare).
Băile Govora este o staţiune cu o vechime de peste 100 de ani. Motivul pentru care notorietatea zonei a trecut de limitele graniţelor României este nesecata sursă de sănătate: izvoarele minerale. Povestea staţiunii se pierde într-o istorie îndepărtată. Legendele spun că ţăranul Gheorghe Ciurea a săpat, pe la 1876, un puţ şi a constatat că din el iese apă care arde (păcură) sau apă sărată. Atunci s-au făcut primele băi în copăi (căzi de baie din lemn) amenajate în chiliile Mănăstirii Govora, apa fiind adusă cu sacalele în carele trase de animale.
Staţiunea balneoclimaterică a fost proiectată într-un stil arhitectural specific începutului secolului XX, I.C. Brătianu, fost prim ministru al României şi generalul dr. N. Popescu Zorileanu punând bazele staţiunii pentru tratarea afecţiunilor reumatismale şi respiratorii. Apele minerale au fost descoperite în anul 1874 şi au fost folosite în scop terapeutic prima oară în anul 1879 la recomandarea medicului Zorileanu. În 1887 au început lucrări de săpare şi de captare a izvoarelor de la Govora şi s-a construit un stabiliment de băi cu 29 de cabine şi două bazine. Între anii 1911 – 1914 s-au construit Hotel Palace,Pavilionul Central de Băişi Cazinoul. În zilele noastre o parte din bazele de tratament şi clădirile aferente aflându-se în ruină.
De-a lungul timpului, soldaţii români care au luptat în primul război mondial, iar apoi, an de an tot mai mulţi turişti au beneficiat de pe urma efectelor tămăduitoare ale apelor minerale, ape care şi în ziua de astăzi mai pot înlocui cu succes doze întregi de medicamente, de provenienţă chimică, ce pot avea efecte adverse neaşteptate.
Ambianţa plăcută din oraş, mireasma perioadei Belle Epoque, care se poate resimţi doar trecând pe lângă clădirile ce s-au impus încă de la începutul secolului ca adevărate minuni arhitectonice, îi conferă staţiunii dreptul de a fi prezentată dintr-o perspectivă obiectivă şi celor care nu au avut şansa să o cunoască.
POTENÅ¢IALUL TURISTIC
Potenţialul natural turistic al staţiunii balneoclimaterice Băile Govora este construit din următorii factori:
- existenţa unui important şi valoros fond balnear cu proprietăţi şi caracteristici unicate şi de nivel superior care asigură renumele intern şi internaţional al staţiunii Băile Govora;
- existenţa unor împrejurimi şi a unui topoclimat adecvat unei staţiuni balneare;
- existenţa unui ambient favorabil activităţii balneare;
- existenţa unei purităţi atmosferice de excepţie (staţiunea cea mai ozonificată).
BAZA DE TRATAMENT
În staţiunea Băile Govora factorii de cură balneară sunt constituiţi din substanţe hidrominerale diversificate de mare valoare terapeutică. Sub aspectul calităţii factorilor terapeutici pentru profilul de bază respectiv afecţiunilor respiratorii staţiunea Băile Govora este cotată a şasea din ţară, printre primele 16 staţiuni balneare din Europa şi între primele 30 din lume, îndeplinind normele prevăzute de Federaţia Internaţională de Termalism şi Chimologie ( FITEC).
Privind concentraţia în sulf şi iod a apelor minerale obţinute din foraje şi puţuri, staţiunea Băile Govora poate fi aliniată staţiunilor de renume mondial ca Bains, La Bonzboule ( Franţa), Bad, Hali (Austria), Salmaggiore (Italia), Marianske, Lazne (Cehia).
CALITÄ‚Å¢ILE TERAPEUTICE ALE RESURSELOR BALNEARE
Analizele apelor minerale provenite din foraje, puţuri şi izvoare efectuate de IMFBRM au stabilit indicaţiile de folosire terapeutică a substanţelor hidrominerale din staţiune atât la cura externă cât şi la cura internă. Govora este una dintre cele mai bogate staţiuni în ape iodurate şi bromurate din Europa, iodul şi bromul fiind de origine organică.
CURA EXTERNÄ‚:
- ape minerale de mare concentraţie, iodurate bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice, hipertone
- ape minerale sulfuroase hipotone.
CURA INTERNÄ‚:
- ape minerale bicarbonate, sulfuroase, sodice, calcice, hipotone.
Staţiunea Băile Govora este recomandată în tratamentul bolilor respiratorii, degenerative şi a celor reumatice articulare, ca şi în tratamentul disfuncţiilor neurologice periferice şi centrale şi a unor disfuncţionalităţi post-traumatice ori boli asociate. Complexele balneologice moderne sunt utilitate cu facilităţi pentru băi cu ape minerale iodate şi sulfuroase, aplicaţii cu nămol cald, pneumoterapii, ultrasonoaerosoli, pulverizaţii, inhalaţii cu ape minerale, kinetoterapie, electroterapii, tratamente cu produse apicole. Există şi un sanatoriu pentru boli reumatice şi
Inapoi la articole