Articole - Ghid turistic pentru stațiunea Băile Tușnad
Adauga articol
Ghid turistic pentru stațiunea Băile Tușnad
Data publicarii: 07.06.2012
Autor: Jucan Garofita
Vizualizari: 2943
Ghid pentru stațiunea Băile Tușnad
Denumită "Perla Ardealului", TuÅŸnadul este una dintre cele mai frumoase aÈ™ezări balneare din Å£ara noastră. Activitatea balneară în Băile TuÅŸnad se desfășoară încă de la jumătatea secolului XIX.
StaÅ£iunea balneoclimaterică Băile TuÅŸnad este situată în partea sudică a Depresiunii Ciucului, la o altitudine de 650 m, între MunÅ£ii Harghita ÅŸi Bodoc, într-un splendid defileu al Oltului. PoziÅ£ia în teritoriu îi conferă un cadru deosebit de pitoresc, cu aer puternic ozonat, bogat în aerosoli ÅŸi ioni negativi care fac ca staÅ£iunea să dispună de un bioclimat montan tonic, favorabil reconfortării psihice. Temperatura medie anuală este de 8°C ( iulie 17,5°C, ianuarie -7°C), cu ierni reci ÅŸi nebulozitate redusă.
DeÈ™i este cea mai mică staÈ›iune de acest gen din È›ară, are un mare grad de atracÈ›ie pentru turiÈ™ti, în principal datorită proprietaÈ›ilor curative ale izvoarelor cu ape minerale (carbogazoase, clourosodice, calcice, magneziene, ferunginoase, bicarbonatate, hipotone cu o mineralizare totală de 0,67-17,86g la litru) si mofetelor (emanaÅ£ii naturale de bioxid de carbon- gaz uscat). Există 43 izvoare naturale si foraje din care in prezent sunt utilizate 6 izvoare naturale, din care patru (Izv. Stănescu, Apor, Ileana si Mikes) pentru cură externa. Prin cura internă se pot trata afecÅ£iuni digestive, gastrite hipoacide, precum si hepato-colecistite cronice, boli metabolice ÅŸi neuro endocrine. Prin cură externă băile sunt recomandate în afecÅ£iuni cardiovasculare, tulburări circulare, reumatice si nevroză astenică sau de suprasolicitare, boli ale aparatului locomotor.
Staţiunea dispune de bază de tratament, unde se efectuează băi carbogazoase calde, aplicaţii cu parafină, hidroterapii şi fizioterapii, gimnastică medicală, electroterapie, cu o capacitate totală de 800 paciennți/zi.
Baza de tratament cuprinde: compartimentul de primire; cabinete pentru consultaţii medicale de specialitate recuperare, medicină fizică şi balneologie; cabinete pentru terapia specifică (kinetoterapia, hidrokinetoterapia, electroterapia, masoterapia, hidrotermoteraperia); compartiment pentru relaxarea pacienţilor; cabinet pentru explorări funcţionale, laborator; compartiment tehnico-administrativ.
Acces
- Rutier: Brasov - Sf. Gheorghe - Baile Tusnad - Miercurea Ciuc DN 12 la 67 Km de Brasov, 37 km de Sf. Gheorghe, 32 km de Miercurea Ciuc; Bacau - Comanesti - Miercurea Ciuc DN 12A.
- Feroviar: magistrala Bucuresti - Brasov - Sf. Gheorghe - Baile Tusnad - Ciceu - Deda - Baia Mare, statia Baile Tusnad.
Imprejurimi, atractii turistice
- Lacul S. Ana (950 m) situat la 25 km de statiune, lac de origine vulcanica, unicat in Europa Centrala si de Est;
- Tinovul Mohos (1056 m) situat langa Lacul Sf. Ana, declarat rezervatie naturala, adaposteste specii rare de plante;
- Miercurea Ciuc (30 km.): Cetatea Miko, muzeul etnografic;
- Biserica franciscana baroc din Sumuleu (35 km) care detine una dintre cele mai mari instalatii de orga din Ardeal;
- Lacul Rosu (115 km.) cel mai mare baraj natural din Romania; Defileul raului Olt, Stanca Soimilor (848 m), Siculeni monumentul Szekler;
- Toplita: manastirea ortodoxa "Sf. Proroc Ilie (1847);
- Carta: cetetea taraneasca fortificata;
- Odorheiul Secuiesc: cetatea medievala ce dateaza din sec XVI;
- Lazarea: " Movila Tatarilor" si castelul Contelui Lazar;
- Sfantu Gheorghe: Muzeul National Secuiesc, Muzeul de Arta, Biserica reformata, constructie in stil gotic (sec. XIV);
- Balvanyos: Ruinele Cetatii Balvanyos, Cimitirul pasarilor (prapastie cu emanatie de hidrogen sulfurat) din Balvanyos; Cheile Varghisului - Poiana Narciselor (monument al naturii);
Trasee orientative:
1. Baile Tusnad - Brasov - Poiana Brasov - Bran - Baile Tusnad (220 km)
2. Baile Tusnad - Gheorgheni - Lacul-Rosu - Cheile Bicazului - Lazarea - Baile Tusnad (210 km)
3. Baile Tusnad - Valea Ghimesului - Baile Tusnad (150 km)
4. Baile Tusnad - Corund - Odorheiu Secuiesc - Sighisoara - Baile Tusnad (215 km)
5. Baile Tusnad - Lacul Sfanta Ana - Baile Balvanyos - Targu Secuiesc - Baile Tusnad (180 km)
6. Baile Tusnad - Miercurea-Ciuc - Sumuleu - Baile Harghita - Praid - Sovata - Baile Tusnad (120 km).
Informatiile obtinute in urma vizitei noastre la statiunea Baile Tusnad, am constatat din spusele administratorului ca numarul de pacientii care se trateaza la baza de tratament este de aproximativ patru milioane pe an si circa 350 - 400 pe serie.
Baza de tratament functioneaza de la inceputul lunii lui aprilie si pana pe 20 decembrie.
Inapoi la articole