Asociatia Geoconcept Suceava

Articole - GHIDUL NOSTRU PENTRU STATIUNEA BÄ‚ILE OLÄ‚NESTI

Adauga articol


GHIDUL NOSTRU PENTRU STATIUNEA BÄ‚ILE OLÄ‚NESTI
Data publicarii: 20.05.2012
Autor: Anca Cituran
Vizualizari: 3994

 

           Suntem Cituran Anca si Catalin si dorim sa va supunem atentiei o mai veche descoperire a noastra: orasul – statiune BAILE OLANESTI. Amandoi suntem geografi pasionati si profesanti in acest domeniu de mai bine de sase ani, dar pasiunea noastra pentru calatorie are radacini mai vechi, drept dovada am continuat studiile postuniversitare pe turism, fiind masteranzi la Turism si Dezvoltare Regionala. In tot acest timp am strabatut tara in lung si in lat, dar nicaieri nu am simtit o atractie mai mare decat in aceasta zona valceana a vaii Oltului si a imprejurimilor sale.

           In studiile noastre precedente si actuale am putut remarca in mod direct, dar si prin comparatie, faptul ca Baile Olanesti dispune de un potential turistic fantastic, in mare masura si valorificat. Prezenta izvoarelor minerale dau valenta balneara statiunii iar climatul bland faciliteaza tratamentul balneo-climateric. In anul 1873 statiunea primeste medalia de Aur, la Viena, pentru apele sale de “natura extraordinara”, cum  le numea chimistul Bernath Lendway. Astfel din anul 1922 incep primele captari ale izvoarelor minerale.

           Din studiile efectuate la fata locului, am constatat ca marea majoritatea a turistilor din statiunea Olanesti sunt interesati de proprietatile curative ale izvoarelor minerale captate, in numar de peste 35. Acest fapt situeaza statiunea pe locul I in tara la numarul de izvoare, iar compozitia si concentratia diferita ale acestora, dau posibilitatea unor sfere de tratament foarte largi: boli ale aparatului digestiv, boli metabolice, boli ale rinichiului si cailor urinare, afectiuni dermatologice, reumatism, boli ale aparatului respirator, boli cardiovasculare si ginecologice.

           Tratamentele se efectueaza in unitati moderne si au scop profilactic, curativ si recuperational, prin cura interna (3-6 prize de apa pe zi), cura externa (bai) sau climatoterapie. Toate acestea sunt completate prin aparatura ultramoderna pentru ultrasunete, masaj, parafina, ultraviolete etc. Tratamentele sunt recomandate si efectuate  de personal medical cu calificare ridicata. In unele hoteluri exista baruri alimentate cu ape minerale de 6 ori pe zi. Pentru cura externa se folosesc proceduri moderne si profesioniste: dusuri subacvatice, bai cu plante medicinale, impachetari cu parafina, injectii cu apa minerala, kinetoterapie, termoterapie, etc. La toate acestea se adauga posibilitatea de eliberare a stresului prin plimbari in aer liber.

            Turismul de cura si tratament este completat de alte forme de turism: de afaceri, activ (montan, de aventura), cultural (istoric, architectural, religios, etnografic), de agreement.

           Pentru iubitorii de natura recomandam :

  •  Rezervatia de Tisa din cheile paraului Cheia;
  • Rezervatia naturala Stogu din masivul Buila-Vanturarita, o rezervatie complexa;
  • Rezervatia Radita – Manzu din Muntii Capatanii;
  • Pestera cu Lac
  • Pestera cu perle, etc
  • Pestera Clopot;
  • Pestera Munteanu – Mungoci;

             Cei interesati de turismul cultural pot vizita Casa memoriala Anton Pann;  salba de manastiri din zona: Manastirea Frasinei, Biserica lui Horea (o veritabila arhitectura din lemn), Schitul Bradu, Schitul Iezer, etc. Pentru cei antrenati si dornici de agreement si aventura se pot face trasee pe masivul Vanturarita, atentie insa la vipere!

             Statiunea ofera o varietate de forme de cazare de la hoteluri de 2 pana la 4 *, la pensiuni si vile deasemenea de la 2 la 4 *. Raportul pret calitate este unul echitabil tarifele variind intre 70 si 160 RON de persoana camera dubla la hotel si 70 si 150 RON camera dubla la pensiuni si vile turistice. Dintre unitatile de cazare pe care vi le recomandam putem enumera: Hotel Olanesti, Hotel Livadia, Hotel Central, Pensiunea Europa, Pensiunea Noel, etc.

              Pozitia geografica a statiunii este una favorabila din punct de vedere al accesibilitatii turistice. Rutier, accesul se poate realiza pe E7 Bucuresti – Rm. Valcea si de aici pe DN64A spre Olanesti, pe DN 67- Drobeta Turnu Severin – Rm. Valcea, apoi DN 64A, DN 73 C – Campulung – Rm. Valcea (apoi DN 64A), DN 64 – Craiova – Rm. Valcea (apoi DN 64A). Cu trenul se poate ajunge la Gara Ramnicu Valcea pe linia Piatra Olt, iar de aici pleaca regulat curse de microbuze spre statiune.

              Din discutiile cu turistii si din impresiile personale va asiguram de gradul inalt de pregatire si profesionalism al personalului  precum si de ospitalitatea localnicilor.

              Asa ca…

 

HAI, LA BÄ‚I!

 

 



Inapoi la articole