Asociatia Geoconcept Suceava

Articole - Baza de tratament de la Cacica

Adauga articol


Baza de tratament de la Cacica
Data publicarii: 11.06.2012
Autor: Andreea Ciobanu
Vizualizari: 5742

BAZA DE TRATAMENT DE LA CACICA

 

     Mă numesc Ciobanu Andreea-Georgiana È™i sunt masterand în anul I la Facultatea de Istorie-Geografie, specializarea Turism È™i Dezvoltare Regională. MenÈ›ionez că am terminat Colegiul Economic ''Octav Onicescu'', BotoÈ™ani, specializarea Tehnician în turism È™i Facultatea de StiinÈ›e Economice È™i AdministraÈ›ie Publică, specializarea Economia ComerÈ›ului, Turismului È™i Serviciilor.

    Am ales să prezint staÈ›iunea Cacica deoarece are potenÈ›ial È™i deÈ™i nu este la fel de dezvoltată ca È™i celelalte staÈ›iuni, dacă s-ar investi ar deveni un obiectiv turistic major.

    Cacica întregeÈ™te ansamblul obiectivelor turistice ce pot fi vizitate în Bucovina contribuind în acest fel la diversitatea obiectivelor turistice.

   Baza de tratament balneoclimateric de la Cacica face parte din Complexul Cultural Turistic „Casa NaÅ£ionalităţilor”, construit din fonduri europene, prin Programul de vecinătate „România – Ucraina” 2004-2006, iar investiÅ£ia se ridică la aproximativ 500.000 de euro.

      Aceasta a fost inaugurată în anul 2011,în luna iulie È™i are o piscină cu apă sărată, o sală de fizioterapie ÅŸi una de masaj. PacienÅ£ii vor fi consultaÅ£i de doctorul reumatolog Ioan IeÅ£cu ÅŸi vor avea la dispoziÅ£ie o sală de fizioterapie, o piscină cu jacuzzi cu apă sărată, o sală de masaj, precum ÅŸi aparatură de kinetoterapie.

     Complexul „Casa NaÅ£ionalităţilor”, este un hotel cu zece camere, cu 20 de locuri È™i se doreÈ™te, ca alături de salina de la Cacica, să contribuie la dezvoltarea turistică a zonei.

     Comuna Cacica este situată la o depărtare de 38 km. de Suceava, 17 km. de Gura Humorului si 34 km. de RădăuÈ›i. Aici se poate ajunge fie pe cale feroviară utilizând staÈ›ia de cale ferată Suceava-Cacica, fie pe cale rutieră, pe E 58, DN 2E. Cel mai apropiat aeroport este la Salcea, la 12 km. de Suceava.

Principalele obiective turistice din Cacica sunt:

  • salina Cacica,

  • Bazilica Minor,

  • biserica poloneză,

  • biserica creÈ™tină.

Mina de sare se deosebeÈ™te de celelalte saline din È›ară datorită exploatării manuale în sare.

  • La adâncimea de 29 m s-a amenajat capela Sfânta Varvara în prima camera de exploatare a sării, patroana minerilor, È™i a fost amenajată începând cu 1803 prin ciopliri manuale, la care se ajunge coborând 192 de trepte È™i care este dotată cu altar, icoane, amvon, balcon pentru cor si candelabru. Pe data de 16 Octombrie 1904, arhiepiscopul de Lvov, Josef Bilczewski, cu ocazia sfinÈ›irii bazilici romano-catolice a sfinÈ›it È™i capela Sfânta Varvara. În timpurile vechi aici se oficia sf. Liturghie la care participau minerii pentru a fi ocrotiti în timpul muncii. În fiecare zi de 4 Decembrie, anual se celebrează o slujbă Ä‘e către preoÈ›ii celor trei confesiuni (catolici, greco-catolici È™i ortodocÈ™i) È™i se prezintă un spectacol al tinerilor romanii, polonezi È™i ucraineni.

  • Lacul Sărat se află la 42 m adâncime (10 x 6 m, È™i 1.5-2.5 m adâncime) È™i este un lac artificial cu saramură saturată È™i se pot vedea cristale de sare care sau format în decursul timpului. În trecut era È™i o plută cu care se puteau plimba invitaÈ›ii È™i pe care a folosit-o È™i Carol I în 1902 . De asemenea, tinerii care doreau să se căsătorească îÈ™i exprimau această dorință pe lac.

  • Sala de bal (12 x 24 x 6 ) se află alături de Lacul Sărat È™i aici se desfășurau diverse evenimente la care participau doar persoanele importante din acea vreme. Sala a fost numită după primul director al Regiei Monopolurilor Statului în 1918, când Bucovina a revenit României, ''Ing. Agripa Popescu''. Se spune că sala are un ecou care se întoarce de opt ori.

  • La 38 m sub pământ se găseÈ™te capela creÈ™tină unde se află È™i crucea sculptată în sare, care a fost găsită în 1971 în una din camerele de exploatare când se scotea sarea măruntă. Conform legendei, crucea a fost sculptată de un miner È™i însoÈ›ea echipa atunci când se începeau noi lucrări miniere. Basorelifurile au fost făcute de sculptorul româno-polonez Bolek Maerik. În capela ortodoxă se află sculptat Stefan cel Mare È™i Daniil Sihastrul. În timp ce se înaintează spre sala Generalului Grigorescu se pot admira diferite basoreliefuri, printre care È™i a lui Adam È™i Eva.

  • Camera General Grigorescu se află la 75 m adâncime È™i a fost exploatată în 1860-1900. Sarea era cărată cu ajutorul cărucioarelor special amenajate pe patru roÈ›i È™i trase de mineri până la puÈ›ul de extracÈ›ie. Aici a fost amenajată sala de sport È™i se poate practica fotbal, basket, volei È™i chiar tenis. Înaintând, se ajunge la sala de mese, un spaÈ›iu special amenajat cu mese È™i scaune ce amintesc de specificul bucovinean. Ultima galerie este amenajată cu È™ezlonguri pentru cei care vor să petreacă mai mult timp în interiorul salinei.

     DeÈ™i nu prezintă spaÈ›ii spectaculoase, salina Cacica este deosebită prin vechime È™i simplitate È™i este structurată pe trei orizonturi, două amenajate pentru vizitare È™i unul pentru exploatare.Aceasta este vizitată mai mult în scop turistic decât terapeutic. Temperatura în salină este constantă de 10 grade. Efectul cumulat al factorilor naturali ai climatului de salină duce la îmbunătățirea bolnavilor asmatici deoarece aerul din salină conÈ›ine, pe lângă, aerosoli de sodiu È™i calciu, magneziu È™i potasiu cu rol antiimflamator È™i antialergic.

      Primele utilizări ale salinelor s-a făcut în scop terapeutic. Haloterapia sau salinoterapia este o metodă de tratament care nu implică administrarea de medicamente sau vreun regim alimentar ci presupune acÈ›iunea aerosolilor salini asupra organismului. Din 2005 a fost amenajat È™i un È™trand cu apă sărată, în aer liber, în curtea salinei mărind astfel numărul de vizitatori pe timpul verii. Conform studiilor statistice, cei mai mulÈ›i turiÈ™ti vin pentru beneficiile oferite de salinoterapie.

     Pe lângă Casa NaÈ›ionalităților, la Cacica mai sunt patru pensiuni turistice dar È™i locuinÈ›e particulare care primesc turiÈ™ti. TotuÈ™i la o distanță destul de mică, de 20 km aproximativ, sunt localități care oferă multiple unități de cazare cum ar fi Gura Humorului, Păltinoasa sau Solca la pretul de 30- 50 euro.

 






Inapoi la articole