Articole - Baile Felix
Adauga articol
Baile Felix
Data publicarii: 27.06.2013
Autor: Turenschi Andreea
Vizualizari: 5844
STATIUNEA BALNEOCLIMATERICA
BAILE FELIX
Sunt Turenschi Andreea, masteranta la Turism si Dezvoltare Regionala, anul I .
Am ales ca tema de proiect Statiunea balneoclimaterica Baile Felix, pentru a va prezenta faptul ca este cea mai mare staiue balneara cu regim permanent din Romania, situandu-se pe locul doi, dupa litoralul Marii Negre, in privinta numarului locurilor de cazare din Romania.
Statiunea Baile Felix permite si efectuarea unui turism de dezvoltare.
Istoric
Vechile documente atestă utilizarea băilor în tratarea diverselor afecÈ›iuni încă din anul 1000, când izvoarele termale au fost descoperite de călugărul Felix, parohul mănăstirii din Szentmárton (Sînmartin).
Izvoarele termale au fost descoperite, după unii în jurul anului 1000, după alÈ›ii, în jurul anului 1200, iar potrivit altor experÈ›i au fost descoperite abia pe la 1700. Singurul fapt nedisputat de istorici este apariÈ›ia primelor clădiri în această staÈ›iune: între anii 1711-1721.
Acces rutier si feroviar catre Baile Felix
Spre Baile Felix, accesul rutier este facilitat de apropierea de drumurile europene E 60 ce face legatura cu Alesd si Cluj-Napoca ( 154 km ) si E 71 care prin Oradea, asigura legatura dinspre municipiile Arad ( 126 km ) si Timisoara ( 177 km). Spre sud, drumul national DN 76 tranzitand statiunea, asigura accesul spre obiectivele turistice cuprinse de Parcul Natural Apuseni, statiunea Moneasa si municipiul Deva ( 202 km).
Daca vizitatorii nu beneficiaza de automobilul propriu, acest lucru nu constituie o problema. Transportul feroviar, de altfel considerat si cel mai sigur, este asigurat pe rutele Oradea – Satu-Mare ( 135 km ), Oradea –Timisoara ( 178 km ), Oradea – Bucuresti ( 650 km ). DinOradea, la capatul liniei de tramvai din statia Nufarul, sunt microbuze care la interval de 20 de minute, se indreapta spre Baile Felix.
Turism si dezvoltare
Statiunea Baile Felix este situate in partea de NV a Romaniei, in judetul Bihor, la o distanta de circa 9 km de Oradea si la 22 km de punctual de trecere a frontierei Bors. Asezata in Campia Crisurilor la o altitudine de 150 de metri, statiunea are un climat continental moderat de ses, cu ierni blande si veri temperate, cu influenta mediteraneeana, ideala pentru turismul balnear.
La dispozitia turistilor, intreg anul statiunea balneoclimaterica Baile Felix, ofera conditii de relaxare, vacanta odihna si recuparare.De asemenea sunt numeroase pensiuni in Baile Felix, care dispun de o bogata baza de tratement, bai termale si stranduri (Apollo).
Potential Turistic
Unul dintre principalele puncte de atractie pentru cei ce intentioneaza sa-si petreaca vacantele in statiunea balneoclimaterica Baile Felix, este reprezentat de Lacul cu Nuferi. Rezervatia naturala, unica in Europa, situata in centrul statiunii, adaposteste diferite specii de nuferi, lotusi, pesti exotici cat si o specie de melc, supravietuitoare a Erei Glaciare.
Un alt atu al statiunii, il reprezinta Spitalul Clinic de Recuperare, cu o moderna baza de tratament, avand drept indicatii terapeutice diverse boli reumatismale, degenerative, neurologice sau post-traumatice, cat si pe cele nutritive si metabolice.
Pentru amatorii de distractii acvatice, sunt recomandate Strandul Apollo care de curand renovat, beneficiaza de patru bazine cu apa termala sau primul Aqua Park acoperit din vestul tarii, spre bucuria micilor sau mai marilor doritori de relax.
Temperaturile medii anuale, in jurul valorii de 10 grade, influentate de climatul temperat mediteranean, cu ierni blande si veri nu prea calduroase, cat si precipitatiile, determinate de circulatia maselor de aer, ii confera statiunii si atributul de ” climatic ”.
O recenta hotarare de Guvern conferita de catre Ministerul Sanatatii, in urma unor evaluari corecte ale resurselor terapeutice, a situat Baile Felix printre primele 10 statiuni dinRomaniadeclarate ca avand un caracter balneoclimatic.
Daca in trecere popositi pe meleagurile bihorene, nu pierdeti ocazia de a vizita Parcul Natural Apuseni, cu ale sale avutii deloc de neglijat: Pestera Ursilor, Cetatile Ponorului, Ghetarul Focul Viu sau Cheile Galbenei. Iubitorii sporturilor albe pot face un salt in statiunea Arieseni, unde specialisti sau nu in slalom pe cele trei partii, se pot bucura de o bulgareala cu intreaga familie iar in zilele innabusitoare de vara, de aerul proaspat si racoros.
Baza de tratament din Baile Felix
Dspune de un numar mare de instalatii si activitati terapeutice cum ar fi: instalatii de bai calde, aplicatii cu namol cald, gimnastica medicala, hidroterapie, electroterapie, sauna si altele. Statiunea Baile Felix gazduieste si un numar mare de restaurante, sali de nunti, centre de jocuri si activitati diferite. Printre cele mai recunoscute localuri din Baile Felix veti gasi Blub Art, restraurantul Larysse, restaurantul Palmierul si altele. Aceste locatii excelente, impreuna cu salile de jocuri, hotelurile si piscinele fac din Baile Felix una dintre cele mai importante locatii turistice in special in sezonul estival.
AFECTIUNI TRATATE
Efectele benefice ale apelor termale sunt folosite pentru urmatoarele afectiuni:
- Afectiuni reumatismale inflamatorii (poliatrita reumatismala, spondiloza anchilozanta );
- Afectiuni reumatismale degenerative spondiloza cervicala, dorsala si lombara, poliartroza );
- Afectiuni reumatismale articulare;
- Afectiuni post- traumatice;
- Afectiuni neurologice periferice si centrale;
- Afectiuni ginecologice;
- Afectiuni associate (boli de nutritie,metabolism);
PROCEDURI
Tipuri de proceduri :
- Kinetoterapie;
- Bai calde cu ape minerale in cazi si bazine;
- Electroterapie;
- Hidroterapie;
- Aerohelioterapie in bazine deschise cu apa curate;
- Aerosoli;
- Gimnastica medicala;
- Bai de lumina;
- Sauna;
- Cosmetica;
Statiunea balneara Baile Felix este cea mai importanta si vizitata statiune de acest fel din Romania datorita diversitatii activitatilor si serviciilor turistice oferite
Inapoi la articole