Articole - Statiunea balneoclimaterica Baile Pucioasa
Adauga articol
Statiunea balneoclimaterica Baile Pucioasa
Data publicarii: 24.06.2014
Autor: Tofan George
Vizualizari: 2879
Statiunea balneoclimaterica Baile Pucioasa
I. AÅŸezare geografica
Pucioasa este aÅŸezată în triunghiul format de oraÅŸele BucureÅŸti-BraÅŸov-PiteÅŸti, la 100 km de fiecare fiind inconjurată de dealuri, unele împădurite, altele pline de fâneÅ£e ÅŸi pomi (Starmina, Beja cu Vârful Zapodie, Brezeanca, Musa, Patrana, Baloiu, CurpeniÅŸ, Cornet, Spătărelu-Mitropolie, Maldareanca), beneficiind astfel de o temperatură blândă ÅŸi placută în toate anotimpurile anului. Lipsită de umiditate, lipsită de curenÅ£i, StaÅ£iunea Pucioasa nu are în sezon decât mici variaÅ£ii de temperatură fiind astfel un microclimat perfect pentru turiÅŸtii veniÅ£i în staÅ£iune. Izvoarele sulfuroase au o mare concentraÅ£ie (1.152mg/l) de sulfatate, clorurate, slab bicarbonate, calcice, sodice, magnezice ce au determinat dezvoltarea staÅ£iunii balneoclimaterice de interes general, cu funcÅ£ionare permanentă.
I.1 Climatul
Climatul de deal, cu temperatura medie anuala de peste 10 grade Celsius si cu precipitatii de 750 mm anual, ca si existenta apelor minerale, face ca statiunea sa fie recomandata pentru tratamentul afectiunilor reumatismale, posttraumatice, neurologice, periferice si centrale, respiratorii, dermatologice si cardio-vasculare. De asemenea, aici sunt tratate cu bune rezultate boli de nutritie, de metabolism si afectiuni specifice unor boli profesionale. Tipuri de proceduri: bai calde cu ape minerale in cazi si bazine, bai de plante, impachetari cu parafina, termoterapie, kinetoterapie, inhalatii, aerosoli, electroterapie
I.2 Acces
Feroviare: gara Pucioasa, pe linia Titu-Pietrosita (tren direct din Bucuresti);
Rutiere: DN 71 de la Târgoviste spre Pietrosita.
II.Scurt istoric.
Apele minerale de la Pucioasa, care apar în baza pantei dealului Măldăreasca, având proprietăţi terapeutice, au dus la apariÅ£ia primelor aÅŸezări în zonă, locuitorilor spunându-li-se “cei de la Pucioasa”, de unde mai târziu s-a transmis ÅŸi numele localităţii Pucioasa. Izvorele de sulf ÅŸi de iod au fost descoperite în 1828 însă realizarea în mod ÅŸtiinÅ£ific a unor analize a fost facută în anul 1870 de către doctorul Berdath Luedway Alfred. El constata că izvoarele ce Å£âÅŸnesc cu dărnicie din aceste pământuri conÅ£in elemente sulfo-ferice, care fac ca apele lor să fie superioare curativ celor mai renumite din staÅ£iunile europene. Doctorul chimist Berdath Luedway Alfred înscrie numele apelor minerale de la Pucioasa în circuitul European demonstrând că Pucioasa ocupă primul loc în Europa cu un procent de ape minerale la 1 litru de 106,6%.
III. Indicații
Un aspect foarte important al apelor de pucioasă este faptul că H2S este singurul din compuÅŸii S care se absoarbe în organism pe cale cutanată, pulmonară si digestivă, eliminandu-se ulterior prin piele, intestine ÅŸi rinichi. Sulful resorbit intervine ÅŸi în metabolismul general al organismului, fapt care explică scăderea glicemiei la diabetici.
Băile din staÅ£iunea Pucioasa mai sunt recomandate ÅŸi împotriva altor boli:
- afecţiuni neurologice periferice
- afecţiuni ale sistemului nervos central
- afecţiuni ginecologice
- afecţiuni ale aparatului respirator
- afecţiuni ORL, rinosinuzite
- alergii- dermatologice şi ale căilor respiratorii
- boli hepato-biliare: hepatite cornice, sindrom dischinetic hepato-biliar, litiază
- boli gastrointestinale: gastroduodenite, enterocolite
- boli renale
- boli oftalmologice
- obezitate
- boli reumatice
- afecţiuni ale aparatului locomotor
- spondiloze cervicale, spondiloze lombare, tulburări statice vertebrale
- coxartroze, gonartroze, artreoze ale mâinilor
IV Baza de tratament
Bazele de tratament sunt dotate cu aparatură medicală adecvată ÅŸi deservită de personal medical de specialitate, asigurând în structură un număr variat de proceduri cum ar fi: băi calde cu apă minerală sulfuroasă la cadă sau bazin, hidroterapie, împachetari cu parafină, electroterapie, magnetodiaflux, aeroterapie, recuperare funcÅ£ională, gimnastică medicală ÅŸi masaj, băi galvanice ÅŸi băi de plante.
Tratamentul profilactic se adresează persoanelor aparent sănătoase cu factori predispozanÅ£i de îmbolnăvire, deficienÅ£e constituÅ£ionale la nivelul aparatului locomotor pentru toate grupele de vârstă, sedentarism ÅŸi obezitate, tulburări ORL, tulburări respiratorii, antistres, tulburări ale metabolismului lipidic, glucidic, proteic (diabet zaharat, gută), tulburări ale sistemului nervos, tulburări cardiovasculare, osteoporoză, tulburări circulatorii.
Tratamentul curativ include boli ale aparatului locomotor - reumatismale, inflamatorii, degenerative, posttraumatice, sechele,congenitale si metabolice - boli ORL, alergii, astenie, boli ale aparatului respirator, boli dermatologice (psoriazis, alergodermii, eczeme cronice, urticarii), boli ale sistemului circulator (orice fel de tulburări cronice de circulaţie arterială, venoasă sau limfatică), boli ale sistemului nervos central şi periferic, nevroze, pareze de orice tip inclusiv sechele ale accidentelor rutiere şi ale accidentelor vasculare cerebrale.
V. Obiective turistice
StaÅ£iunea Pucioasa reprezintă ÅŸi un interesant punct de pornire pentru vizitarea mai multor obiective turistice majore din judeÅ£ul DâmboviÅ£a, dar ÅŸi din judeÅ£ele vecine, aÅŸa cum sunt Vechea Cetate de Scaun de la TârgoviÅŸte-situată la doar 21 km distanţă, Valea IalomiÅ£ei ÅŸi Parcul Natural Bucegi-aflat în cea mai mare parte pe teritoriul comunei dâmboviÅ£ene Moroeni, Valea Prahovei, Moeciu-Bran, etc.
Inapoi la articole